Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizie ÎCCJ: Mii de dosare penale închise. Cine ar putea scăpa de acuzații

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marţi că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv. Mai multe instanţe din ţară au solicitat Înaltei Curţi să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripţia retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile.

Mii de inculpați, și chiar persoane condamnate deja, ar putea scăpa de acuzații sau de închisoare după o decizie a Înaltei Curți. Pe scurt, judecătorii instanței supreme spun că cel puțin din 2018 până acum nu a existat temei legal pentru a întrerupe cursul prescripției în mii de dosare penale. Curtea Supremă spune deci că trebuie aplicată decizia CCR privind prescripția.

În anul 2014, Codul Penal spunea că se poate întrerupe prescripția dacă procurorii administrează probe noi, indiferent dacă aceste acte au fost sau nu comunicate inculpatului. Patru ani mai târziu, în anul 2018, CCR spunea că este neconstituțional acest articol, însă Parlamentul nu a făcut nimic pentru a pune în acord decizia CCR cu procedura penală.

În anul 2022, CCR a fost din nou sesizată și judecătorii au decis că această prescripție specială nu este constituțională. După această nouă decizie, anul acesta au fost chiar suspendate mai multe dosare penale și ÎCCJ a fost rugată să lămurească dacă se aplică principiul legii mai favorabile, adică dacă se aplică decizia CCR.

Cine ar putea scăpa de acuzații

Judecătorii Curții Supreme au concluzionat că se aplică, prin urmare nu se mai consideră că s-a întrerupt prescripția în dosarele penale care au fost pe rol în perioada 2018-2022.

Totuși, sunt unii experți care că este posibil să fie afectate dosare începând cu anul 2014. Pe scurt, mii de inculpați pot să ceară instanțelor să reanalizeze cazurile lor, dacă se întrerupe sau nu prescripția.

În această situație ar putea să fie și inculpați celebri precum Elena Udrea, care ar putea scăpa de o eventuală pedeapsă în dosarul Hidroelectrica sau Ioana Băsescu, în dosarul privind campania electorală din anul 2009.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE