Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

DNA face recurs în casație în dosarul în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au scăpat de condamnări

Procurorii anticorupție au apelat la o cale extraordinară - recursul în casație - în procesul în care Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, au scăpat de condamnări în urma prescrierii faptelor. Este vorba despre dosarul privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din anul 2009, relatează Agerpres.

DNA a introdus recursul în casație la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Acţiunea a fost depusă la Instanța supremă pe data de 8 august, însă deocamdată dosarul nu a fost înregistrat.

Prin acest demers, procurorii anticorupție încearcă să obțină anularea deciziei ÎCCJ din 11 iunie, prin care a încetat procesul împotriva Elenei Udrea și Ioanei Băsescu, pe motiv că faptele s-au prescris. Cu toate acestea, magistraţii au constatat că există dovezi care ar atesta vinovăţia celor două.

Calea extraordinară de atac la care au recurs procurorii are la bază decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care oferă posibilitatea judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curţii Constituţionale şi o hotărâre a Instanţei supreme privind prescrierea pedepselor, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE, notează sursa citată.

În justiție există mai multe interpretări privind punerea în practică a hotărârii CJUE. Opinia majoritară este că judecătorii români trebuie să aplice cele două decizii ale CCR, nu și pe cea a Instanței supreme referitoare la retroactivitate.

În acest sens, instanţele din România aşteaptă ca ICCJ să dea, la solicitarea Parchetului General, o dezlegare privind aplicarea deciziei CJUE.

Cum au scăpat Elena Udrea și Ioana Băsescu de condamnarea la închisoare

Pe 11 iulie, Înalta Curte a dispus încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea deoarece faptele s-au prescris. Astfel, fostului ministru al Dezvoltării i-a fost anulată o condamnare de ani ani, primită la instanţa de fond.

În acelaşi dosar, ICCJ a dispus încetarea procesului penal şi în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu. Ea avea o condamnare de cinci ani pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor.

Potrivit Agerpres, au fost anulate toate condamnările primite de ceilalţi inculpaţi din dosar: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări), care avea o pedeapsă de 6 ani în primă instanţă pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea), care primise la fond 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), condamnat în primă instanţă la 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE