Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP. Klaus Iohannis este cel mai cunoscut politician din România. Președintele, urmat de două femei în topul notorietății

Klaus Iohannis este cel mai cunoscut politician din țară, o arată un sondaj realizat de INSCOP. În topul notorietății, președintele României este urmat de două femei. Haideți să vedem cum arată clasamentul. 

Potrivit sondajului, 99,2% dintre persoanele chestionate au auzit de Klaus Iohannis. Surpriza vine însă de la următoarele două locuri. O prezență constantă pe scena politică din țară în ultimii 25 de ani, Gabriela Firea ocupă locul al doilea în topul notorietății, cu 94%.

La o distanța de doar 0,5 procente se clasează Diana Șoșoacă, un politician activ în social media. 

Numele lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, este cunoscut de 93,3% dintre românii chestionați, urmat de Marcel Ciolacu. Premierul are o notorietate de 92,5%. 

De asemenea, 87,7% dintre respondenți au auzit de fostul premier, Nicolae Ciucă, iar 84,9% de liderul AUR, George Simion.

Procurorul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, are o notorietate de 80,7%, urmată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cu 72,9%. La distanță mare în topul notorietății se clasează ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Doar 55,7% din cei intervievați au auzit de politicianul liberal.  

Mai puțin de jumătate dintre respondenți au auzit de Elena Lasconi, 41,1%. E posibil însă ca notorietatea primarului din Câmpulung Muscel să mai fi crescut între timp. Sondajul a fost realizat înaintea scandalului provocat de votul său la referendumul privind familia tradițională. 

Director INSCOP: ”Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant”

”Notorietatea liderilor politici este primul indicator relevant pentru evaluarea capacității unui lider politic de a candida în alegeri. Clasarea președintelui Klaus Iohannis pe primul loc, cu 99% dintre respondenți care declară că au auzit de președintele României, nu este o surpriză.

Nici plasarea pe locul al doilea a Gabrielei Firea, fostul primar general și o personalitate activă în spațiul public în ultimii douăzeci și cinci de ani nu surprinde. Pe de altă parte, faptul că 93.5% dintre respondenți declară că au auzit de Diana Șoșoacă arată capacitatea de viralizare a mesajelor ultra-radicale. O notorietate ridicată nu înseamnă însă automat și un nivel de încredere mare. Pe de altă parte, o notorietate medie sau mică, dincolo de dezavantajul implicit, oferă și oportunitatea construirii favorabilității pe termen lung, a afirmat Remus Stefureac – director INSCOP Research.

Sondajul INSCOP a fost comandat de News.ro și a fost realizat prin interviuri telefonice pe un eșantion de 1.100 respondenți de peste 18 ani, în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE