Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu acuză un atac hibrid al Rusiei și cere revizuirea legilor internaționale anticoruptie

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a facut apel la statele occidentale să-și îmbunătățească legislația pentru a ajuta Republica Moldova să recupereze banii sustrași în „furtul secolului”. Între 2012 și 2014 un miliard de dolari au dispărut din mai multe bănci din Republica Moldova.

Potrivit unui raport internațional, printre beneficiari se află fostul președinte al Republicii Modova, Petru Lucinschi, și omul de afaceri Ilan Șor, dat în urmărire internațională.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Astăzi, Moldova este ținta unui atac hibrid al Rusiei pentru că a refuzat să încheie acorduri geopolitice dubioase și pentru că ales fără echivoc calea europeană și democratică. Ca și în cazul Ucrainei, Rusia vrea să confiște progresul către o societate liberă. În acest moment, grupuri corupte sprijinite de Rusia folosesc fondurile furate de la poporul moldovean pentru a submina eforturile noastre și pentru a ne destabiliza instituțiile, pentru a incita la violență și pentru a răsturna guvernul pro european, ales în mod democratic.”

Îmbunătățirea legilor internaționale

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Dacă statele democratice sunt decise în ceea ce privește combaterea corupției, ar trebui să-și revizuiască legile în ceea ce privește fondurile furate. Și dacă statele democratice sunt hotărâte să ajute democrațiile fragile să-și revină după asemenea scurgeri de capital ar trebui să-și revizuiască legile privind restituirea activelor.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE