Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu: Republica Moldova nu va ezita să ceară sprijin, dacă Rusia o va ataca

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită în București, și-a arătat îngrijorarea față de războiul de la graniță și susține că ia în calcul și un posibil scenariu în care Republica Moldova să fie atacată de Rusia.

Dincolo de evoluția războiului din Ucraina, o altă problemă discutată cu Klaus Iohannis a fost cea despre securitatea energetică. Președintele României a spus că reducerea cu 15% a consumului de gaz este posibilă fără ca românii să stea în frig și că va acorda în acest sens și ajutorul necesar Republicii Moldova. 

”Am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element important în arhitectura de securitate energetică a Moldovei. A face economii voluntare de 15% este una (o decizie – n.red.) corectă, după părerea mea. Noi trebuie să căutăm surse aletrnative de gaz, să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar în același timp este înțelept să economisim acolo unde se poate. La noi s-a făcut o analiză și ministerul de resort a ajuns la concluzia că pentru România o economie, așa cum a fost convenită, este posibilă, fezabilă și sustenabilă.

Aici nu vorbim de o reducere a consumului cu 15% față de ce avem acum, ci o reducere cu 15% față de media ultimilor ani și calculele noastre ne arată că așa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig.

În același timp suntem conștienți de situația extrem de dificilă a Moldovei. Astăzi, la Guvern se vor purta discuții pe această temă și mâine, și poimâine și în continuare, până când găsim soluția cea mai bună”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Moldova nu va ezita să ceară sprijin

”Admitem toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste. Ne pregătim pentru toate scenariile, iar în situația în care Rusia va încerca să atace Republica Moldova, evident că vom cere ajutor”, a spus președintele Moldovei, Maia Sandu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE