Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mulți donatori de sânge, după majorarea tichetelor la 280 de lei. Numărul donatorilor de sânge a crescut și de 10 ori

Numărul donatorilor de sânge a crescut și de 10 ori în aproape toată țara după ce valoarea tichetelor a crescut de peste patru ori. În București, de exemplu, Centrul de Transfuzii a fost nevoit să oprească recoltările pentru că personalul nu făcea față valului de donatori. România nu are, însă, un registru online al donatorilor de sânge pentru a verifica imediat de câte ori și unde a donat fiecare persoană. Există, însă, un sistem de comunicare între centrele de transfuzie, dar verificarea este una greoaie. Așa că, de multe ori se merge pe încredere.

În ultimele zile, centrele de transfuzii din toată țara s-au supraaglomerat. Asta, după ce valoarea tichetelor pentru donatori s-a majorat cu 4%, de la 1 ianuarie. 

Iosif are 27 de ani și donează regulat sânge la Brașov. Tânărul spune că majorarea tichetelor valorice este un beneficiu pentru el. 

Iosif, donator sânge: ”De fel donam o dată la trei luni. În 2020 a fost ultima donare, înainte de pandemie. De când s-a făcut modificarea de pe 1 ianuarie mi-am adus aminte că există și donatori și am venit din nou.” 

Odată cu majorarea tichetelor, la Centrul de Transfuzii din Brașov numărul donatorilor a crescut cu 40%. Dar cum în România nu avem o evidență online a donatorilor și a locațiilor în care aceștia au donat, există posibilitatea ca oricine să repete donarea mai repede decât este recomandat. 

Florin Cătană, medic Centrul de Transfuzii Brașov: ”În anumit centru, dacă a donat de mai multe ori ai un dosar și un istoric, dar venind într-un alt centru, dintr-o altă zonă, ești un donator inițial ca oricare alt donator. (Reporter: Deci practic pot să mă duc să donez oriunde în țară?) Teoretic da.” 

Numărul donatorilor a crescut și de patru ori

Cu alte cuvinte, Centrele de Transfuzii merg pe încredere sau, în unele cauzuri, este completată o declarație pe proprie răspundere. Așa se întâmplă și la Craiova, acolo unde, numai într-o singură zi numărul donatorilor a crescut și de patru ori, după majorarea tichetelor. 

În București, numărul donatorilor de sânge s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Lucia Grijac, medic primar Centrul de Transfuzie Sanguină București: ”Am înregistrat o creștere undeva în jur de 70-80%, ca număr de prezentări. În unele zile, de exemplu 4 ianuarie anul trecut, cu 4 ianuarie anul acesta, creșterea a fost dublă. Ținând cont de capacitatea pe care o avem noi, de personal de care dispunem, suntem cumva în situația în care trebuie să limităm accesul donatorilor și am avut zile în care a fost nevoie să oprim primirea donatorilor. o medie zilnică la Centru de Transfuzie București este undeva între 170 și 200 de donatori zilnic, de luni până joi, iar vinerea e o creștere de obicei a numărului de donatori. Undeva între 250 și 300.”

Într-un an, femeile pot dona de patru ori, iar bărbații de cinci ori. Intervalul minim între donări este de opt săptămâni. O statistică arată că sub 2% din populația României donează anual. 

Un procent care plasează țara noastră la capătul listei la nivel european. Românii care donează sânge primesc șapte tichete de masă. În plus, donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu şi 50% reducere la transportul în comun. Totuşi, pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniţi o serie de condiţii, printre care să aveţi vârstă cuprinsă între 18 şi 60 de ani, pulsul regulat, tensiunea arterială stabilă şi să nu fiţi sub tratament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE