Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criză de sânge în România. Centrele de transfuzie anunță că li se termină rezervele

Este nevoie de sânge în România. Mai multe centre de transfuzie sanguină din țară, printre care cele din Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Sibiu, dar și din capitală anunță că sunt în criză de rezerve de sânge. Pe perioada verii, mai ales, numărul donatorilor este mai mic ca de obicei, însă cererile din spital rămân la fel de multe. Sângele nu se poate fabrica și de el depinde viața a mii de pacienți care au mare nevoie de el.

La centrul de transfuzie din Cluj-Napoca vin 40 de donatori pe zi, în medie

În medie, pe zi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca vin doar până la 40 de donatori. E nevoie de apeluri continue ca oamenii să-și facă timp să doneze.

Dumitru Nicoleta Maria, contabil-șef: "Anunțul l-am făcut alaltăieri seara, a crescut numărul de donatori de la 40 la 90, cumva s-a dublat. În continuare stocul de sange este mic comparativ cu cererile din spitale, o să trebuiască să mai facem apeluri ca să vină donatori cât mai mulți pentru a putea asigura totalul cererilor comparativ cu stocurile".

Mădălina este unul dintre donatorii care și-au creat o rutină în a dona sânge. Din timpul liceului, ea vine o dată la trei luni. Acum are 27 de ani și lucrează ca programator IT. Când vede apeluri umanitare pentru persoane care au nevoie de sânge, face grup cu prietenii și vine la centru. În luna martie, de exemplu, tatăl unei prietene a ei a avut mare nevoie de sânge, iar Mădălina a fost acolo.

"Este o chestie pe care mi-ar plăcea să o facă și alții pentru mine, dacă aș avea nevoie. Și chiar nu mă costă mare lucru. Uneori e aglomerat, dar cel mai des nu este, așa că e în regulă. Plus că nu am efecte adverse. Partea cea mai proastă e faptul că mă înțeapă în deget", a spus Mădălina.

Multe persoane spun că nu donează sânge din lipsă de informații

Dana Coțovanu, corespondent Euronews: "Sângele și trombocitele nu pot fi fabricate. În diverse probleme medicale sau accidente, o doză de sânge poate salva două vieți. Un studiu realizat de Societatea Română de Marketing şi Cercetarea Opiniei Publice arată că 56% dintre români sunt reticenți în privința donării de sânge. Țara noastră se află în ultimele locuri la nivel european în privința donărilor de sange, în timp ce pe primele locuri sunt ocupate de Italia, Franța, Germania și Marea Britanie."

32% dintre participanții la studiu au spus că nu donează din lipsa informaţiilor referitoare la donarea, iar 18 % au afirmat că nu sunt motivaţi dacă nu trebuie să doneze pentru un apropiat. Unii tineri care donează sânge află de existența unei crize de pe diverse grupuri sau de pe rețelele de socializare.

Donatorul trebuie să nu mănânce alimente care conțin grăsimi și să nu bea alcool cu 48 de ore înainte de donare. Trebuie să aibă peste 50 de kg greutate corporală, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale sau să se afle sub un tratament medicamentos. Cei care donează au o serie de beneficii, precum o zi liberă de la serviciu, 50% reducere la transportul în comun și un card în valoare de 69 de lei. Iar în urma recoltării se fac analize pentru bolile diabetice, colesterol sau cele cu transmitere sexuală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE