Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

UPDATE. Mai multe regiuni au fost bombardate în Ucraina. Rușii au lansat 81 de rachete, iar cel puțin nouă persoane și-au pierdut viața

Publicat de: Euronews

Lovituri masive au ţintit regiunile Harkov şi Odesa, din estul, sudul dar şi în vestul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile locale, transmite AFP, citată de Agerpres.

UPDATE. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că rușii au lansat nu mai puțin de 81 de rachete, în cursul nopții și al dimineții. În vestul Ucrainei, la Liov, s-au înregistrat cel puțin cinci victime.

Explozii au avut loc și la Kiev, unde au fost alertate serviciile de urgență. Primarul a îndemnat populația să se ascundă în adăposturi.

”Ne-am trezit într-o explozie foarte puternică. Părea chiar că a zburat (racheta- n.red) în casa vecină. Adică, undeva în apropiere. Dar nu am înțeles imediat ce era, am fugit pe coridor,” a declarat un bărbat.

Armata Ucrainei a precizat că a reușit să doboare 34 de rachete și patru dintre cele opt drone lansate de ruși. Și în regiunea Kramatorsk, asaltul rușilor s-a intensificat.

”Ne distrug orașul. În fiecare zi, sunt bombardamente. În fiecare zi. În fiecare dimineață, tot timpul. Și acestea sunt efectele. Toată lumea este în stare de șoc. Toată lumea se teme. Nu avem cuvinte pentru a descrie. Mă duc la culcare și nu știu dacă mă voi mai trezi a doua zi,” a declarat o femeie din regiunea Kramatorsk.

Situația continuă să fie dramatică în Bahmut. De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preciza că orașul ar putea să cadă în următoarele zile.

Știrea inițială: De luni de zile, Rusia bombardează instalaţii-cheie din Ucraina cu rachete şi drone, perturbând viaţa de zi cu zi a milioane de persoane, aprovizionarea lor cu apă, încălzire şi electricitate.

"Inamicul a efectuat peste 15 lovituri asupra oraşului şi a regiunii. Ocupanţii ţintesc din nou instalaţii esenţiale" Harkov, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe reţelele de socializare.

"Potrivit primelor informaţii, o clădire rezidenţială privată din regiunea Harkov a fost lovită", a adăugat guvernatorul, anunţând detalii "clare" despre posibilele victime şi amploarea pagubelor.

Atacuri asupra infrastructurii energetice

La Harkov, principalul oraş al regiunii, primarul Igor Terehov a raportat că a fost vizată "infrastructura energetică" şi că există "probleme" cu electricitatea în anumite părţi ale oraşului.

În regiunea Odesa, în sudul ţării, guvernatorul Maksim Marcenko a raportat că "rachetele au lovit infrastructura energetică regională şi au avariat clădiri rezidenţiale", vorbind despre o "lovitură masivă de rachete".

"Din fericire, nu au fost victime", a declarat el, adăugând că au fost instituite "restricţii în aprovizionarea cu energie electrică".

În regiunea Kiev, apărarea aeriană funcţiona, potrivit administraţiei militare locale.

În vestul Ucrainei, guvernatorul regiunii Hmelniţki, Serghi Gamalii, i-a îndemnat pe locuitori să "rămână în adăposturi", deoarece "inamicul loveşte infrastructurile esenţiale ale ţării".

Centrala nucleară din Zaporojie, care este cea mai mare din Europa, ar fi rămas, de asemenea, "fără electricitate" în urma unei lovituri.

Barajul survine în timp ce proprietarul contractorului militar rus Wagner Group a afirmat că trupele sale și-au extins câștigurile în bastionul ucrainean Bahmut. Bătălia pentru Bahmut a durat șase luni și a redus orașul cu o populație de peste 70.000 de locuitori dinainte de război la o zonă pustie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE