Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful ONU cere prelungirea acordului privind cerealele. Antonio Guterres a făcut o vizită la Kiev, unde a discutat cu Volodimir Zelenski

Șeful ONU spune că este esențial ca acordul privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră să fie continuat. Aflat în vizită în Ucraina, Antonio Guterres a discutat cu președintele, Volodimir Zelenski despre acest acord pe care îl consideră vital în aprovizionarea alimentară mondială.

În plus, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite a condamnat executarea unui soldat ucrainean neînarmat de către trupele ruse.

Războiul din Ucraina rămâne în centrul preocupărilor secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care a mers la Kiev, într-o vizită oficială. El s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre prelungirea acordului privind cerealele. Guterres a numit vizita sa o altă dovadă de sprijin din partea comunității internaționale.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „Este a treia vizită în Ucraina, în mai puțin de un an. A treia mea vizită pentru a demonstra angajamentul nostru deplin și pentru a ajuta la găsirea de soluții. Poziția Națiunilor Unite, pe care am exprimat-o în mod constant, este clară: Invazia Rusiei în Ucraina este o încălcare a Cartei ONU și a dreptului internațional. Suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei trebuie să fie menținute în interiorul granițelor sale recunoscute pe plan internațional.”

Exportul de cereale din Ucraina a fost întrerupt la debutul invaziei ruse. După negocieri îndelungate mediate de ONU și Turcia, Rusia a convenit în iulie 2022 să ofere siguranță transportatorilor care livrează produse agricole. Acordul expiră pe 18 martie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE