Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturii din Harkov, după alungarea rușilor: „Au trecut cu mașinile prin cimitir ca să scape. Toată lumea fugea”

Mai mulți localnici din regiuniea Harkov au povestit cum au fost puși pe fugă rușii de către armata ucraineană, care a preluat, la sfârșitul săptămânii trecute, controlul asupra orașului Kupiansk.

"Nici măcar nu mă așteptam să se întâmple totul atât de repede", povestește Oleksandr Verbițki, un ucrainean în vârstă de 66 de ani, care a asistat la retragerea rușilor. „M-am dus la magazin și când m-am întors, toată lumea fugea. Rușii au trecut cu mașina prin cimitir pentru a scăpa. Vă puteți imagina?”, adaugă el, pentru CNN.

Oleksandr Verbițki a vorbit și despre relația cu ocupanții ruși: „Nu știai niciodată ce gândesc rușii. Am avut grijă să nu vorbesc niciodată cu ei pentru că știam că mă pot lovi, așa că atunci când treceau pe lângă mine, mă întorceam pur și simplu".

Pe de altă parte, localnicii din Zaliznicinoie descriu ocupația ca fiind "terifiantă". Teama de revenirea trupelor rusești încă planează în aer. Potrivit lui Serhii Bolvinov, șeful Departamentului de investigații al poliției din regiunea Harkov, se pare că avut loc crime de război "în aproape fiecare sat".

În regiunea Harkov, parchetul ucrainean a anunţat luni descoperirea a patru cadavre de civili cu "urme de tortură" în satul Zaliznicinoie, recent eliberat. "Conform versiunii preliminare a anchetei, victimele au fost ucise de militari ruşi în timpul ocupaţiei satului", a precizat parchetul. Forţele ruse au fost acuzate de abuzuri repetate în Ucraina.

"Ucraina a aplicat o înfrângere operaţională majoră Rusiei preluând aproape în totalitate regiunea Harkov (...), însă contraofensiva actuală nu va pune capăt războiului", a atenţionat totuşi ISW (Institute for the Study of War - Institutul pentru Studierea Războiului). "Soldaţii ucraineni au recâştigat astfel teren în regiunea Lugansk", unde separatiştii proruşi au proclamat în 2014, la fel ca în regiunea vecină Doneţk, o "republică", a adăugat acest centru de reflecţie american.

Autorităţile de ocupaţie din regiunea Harkov au spus că au plecat în provincia Belgorod, în Rusia, în apropiere de frontieră, oficial pentru a ajuta la gestionarea afluxului de refugiaţi, conform agenţiilor ruse de presă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE