Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski: 6.000 de kilometri pătrați au fost eliberați de sub ocupația rusă

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că forțele țării sale au capturat peste 6.000 de kilometri pătrați într-un avans fulgerător care a forțat Moscova să se retragă în grabă, relatează Euronews.com.

Peste 20 de așezări eliberate în 24 de ore

Ucrainenii spun că au capturat, de asemenea, atât de mulți prizonieri de război ruși încât nu mai au spațiu pentru a-i găzdui, iar trupele se predau în masă deoarece „înțeleg lipsa de speranță a situației lor”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene.

Într-un discurs video transmis noaptea târziu, președintele Zelenski a declarat că „de la începutul lunii septembrie, soldații noștri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în est și sud și continuăm să avansăm”.

Aceasta este o creștere față de cifrele de duminică, când Kievul a afirmat că au fost recuceriți doar 3.000 de kilometri pătrați.

Steaguri ucrainene albastre și galbene fluturau pe orașele nou eliberate pe o întindere largă de terenuri recuperate. Armata ucraineană a declarat că a eliberat mai mult de 20 de așezări în 24 de ore. Acum, echipele ucrainene dezarmează minele de teren și alte arme neexplodate în zonele recucerite și caută orice trupe rusești rămase, au declarat oficialii.

Rusia recunoaște eșecurile de pe câmpul de luptă

După luni întregi de puține mișcări vizibile pe câmpul de luptă, acest impuls a ridicat moralul ucrainenilor și a provocat critici publice la adresa războiului președintelui rus Vladimir Putin. Contraofensiva a lăsat Kremlinul luptând pentru un răspuns la cea mai mare înfrângere militară în Ucraina de când forțele rusești s-au retras din zonele din apropierea Kievului după o încercare ratată de a captura capitala la începutul invaziei.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut eșecul într-o hartă care arăta trupele sale presate înapoi de-a lungul unei porțiuni înguste de teren la granița cu Rusia - o recunoaștere tacită a marilor câștiguri ucrainene.

Înregistrările video realizate de armata ucraineană au arătat soldați ridicând steagul ucrainean deasupra clădirilor avariate de luptă. Într-o scenă, un luptător și-a șters cizmele pe un steag rusesc de pe jos. Alte înregistrări video au arătat ucraineni care inspectau epavele unor vehicule militare rusești, inclusiv tancuri.

Rușii au încercat să își acopere urmele

Consilierul prezidențial ucrainean Alexei Arestovici nu a precizat numărul prizonierilor ruși, dar a declarat că prizonierii de război vor fi schimbați cu membri ai serviciilor ucrainene deținuți de Moscova.

Adjunctul ministrului ucrainean de interne a acuzat forțele rusești în fugă că au ars documente oficiale și au ascuns cadavre în încercarea de a acoperi încălcările drepturilor în zonele pe care le-au controlat până săptămâna trecută.

În Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina și capitala regiunii în care s-au înregistrat progrese, autoritățile au salutat faptul că energia electrică și apa au fost restabilite pentru aproximativ 80% din populația regiunii, după atacurile rusești asupra infrastructurii care au lăsat fără electricitate în multe locuri din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE