Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grupul paramilitar rus Wagner susține că a ocupat toată partea de est a orașului Bahmut

Şeful grupului paramilitar rus Wagner a afirmat miercuri că trupele sale au ocupat "toată partea de est" a oraşul Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Unităţile Wagner au ocupat toată partea de est a Bahmutului, tot ce se află la est de râul Bahmutka", a spus Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă.

Importanța orașului Bahmut

În ultimele zile, presiunea a sporit considerabil asupra forţelor ucrainene care apără oraşul Bahmut şi care se confruntă cu progrese ale trupelor ruse şi cu ameninţarea unei încercuiri.

În cel mai nou raport al său, publicat marţi, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup american de experţi, a precizat că trupele Kremlinului au capturat "cel mai probabil" partea de est a oraşului după o "retragere controlată" a forţelor ucrainene din această zonă.

Într-un interviu pentru CNN, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări totuşi că trupele sale sunt hotărâte să păstreze oraşul.

După Bahmut, ruşii "ar putea merge mai departe. Ar putea ajunge la Kramatorsk, ar putea ajunge la Sloviansk", ar avea "cale liberă spre alte oraşe din Ucraina", a declarat el.

Chiar dacă valoarea strategică a Bahmutului este contestată, oraşul a câştigat o importanţă simbolică şi tactică, date fiind pierderile grele suferite de cele două tabere. Este cea mai lungă şi cea mai sângeroasă bătălie de la declanşarea ofensivei ruse în februarie 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE