Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina evacuează civilii din zona Donețk. La Avdiivka mai erau 2.000 de oameni, inclusiv 30 de copii

În timp ce bătăliile din regiunea Donețk se intensifică, autoritățile ucrainene au început evacuarea civililor din cele mai periculoase zone ale frontului. La Avdiivka, în ciuda bombardamentelor și a tentativelor armatei ruse de a încercui orașul, mai erau în jur de 2.000 de civili, inclusiv 30 de copii.

Bătăliile intense din zonă au lăsate urme, orașul fiind distrus în urma atacurilor armatei ruse. Rachetele ruse lovesc frecvent zonele civile, distrugând cartiere întregi.

Gennadiy Yudin, șeful poliției: „Ieri, forțele ruse ocupante au lovit zona rezidențială. Această clădire înaltă s-a transformat în praf și pulbere. Se poate observa că racheta a lovit acoperișul blocului și a distrus totul până la parter. Nu le pasă de oameni, nu le pasă de clădiri, de magazine. Nu au nevoie să facă asta, pur și simplu vor doar să pârjolească pământul, cred. Unele familii vor să fie evacuate, alte preferă să rămână în oraș, în pofida bombardamentelor. În spital există un adăpost antiaerian. Acolo se află o mama cu copilul ei. Mergem să-i evacuăm.”

Olga Shulga își ia rămas bun de la soțul ei, împreună cu fiul Miroslav.

Guvernul Ucrainei a aprobat marți un mecansim de evacuare forțată a copiilor din zonele cele mai afectate de lupte. Oficialii de la Kiev au mai spus că, în cazul în care părinții refuză evacuarea sau sunt în imposibilitatea de a garanta siguranța copilului, statul trebuie să intervină. Cu toate acestea, copiii trebuie să fie însoțiți de un părinte sau de un reprezentant legal.

Între timp, voluntarii organizației ”Medici fără frontiere” lucrează la evacuarea pacienților în vârstă, cu ajutorul unor transporturi speciale.

Situația este dramatică și la Bahmut, unde mai erau în jur de 4.000 de civili, printre care și 38 de copii. Liderii de la Kiev au anunțat că nu renunță la Bahmut și vor consolida apărarea orașului unde continuă luptele grele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE