Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În medie, săptămânal, 38 de minori sunt agresați sexual. Cum procedăm în astfel de situații

Săptămânal, 38 de minori sunt victime ale unei agresiuni sexuale. Mai grav, cele mai multe agresiuni au loc în familie, iar acestea nu sunt raportate autorităților.

„În general, cercetările făcute la nivel european arată că 70-80% din cazuri nu sunt raportate către autorități”, potrivit Andreei Rusu, directoare executivă a centrului FILIA.

Datele oficiale arată că în primele șase luni au fost raportate cu 59% mai multe cazuri de agresiuni sexuale în familie.

Ce putem face?

Asociația Salvați Copiii atrage atenția asupra faptului că, de foarte multe ori, comportamentele abuzive asupra copiilor trec neraportate. Cei mai mulți oameni sunt de părere că nu este treaba lor să se implice în modul de educare al altui părinte. Însă acest mod de gândire este greșit.

Dacă sunteți martorul unei situații care pune în pericol integritatea sau viața unui copil, trebuie să:

  • sunați serviciul de urgență 112 sau orice altă persoană competentă;
  • apelați la 116111, numărul Asociației Telefonul Copilului și faceți o sesizare;
  • sunați la Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), care funcţionează în fiecare judeţ şi în fiecare sector din Bucureşti sau la Serviciile Publice de Asistenţă Socială.

Tratarea unor situații cu empatie

Agresiunea sexuală nu este singura problemă cu care se poate confrunta un minor. Acesta poate fi supus la un comportament abuziv de tip fizic sau mental în parc, pe stradă, în autobuz.

Pe lângă soluțiile legale, se poate încerca și una umană.

Părinții pot avea un astfel de comportament agresiv față de copiii lor în momente de epuizare sau de stres intens. În astfel de situații se recomandă o abordare umană asupra problemei. Puteți oferi sprijin și înțelegere pentru părintele obosit, sau chiar să vă oferiți ajutorul.

Abuzul la școală. Cum procedăm?

În cazul în care un cadru didactic are un comportament neadecvat față de un elev, pot fi făcuți următorii pași:

  • convocarea serviciului de securitate din cadrul școlii;
  • depunerea unui sesizări scrise în atenția managementului școlii;
  • depunerea unui sesizări scrise în atenția inspectoratului școlar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE