Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mahsa Amini și mișcarea femeilor iraniene au câștigat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire

Mahsa Amini și Mișcarea "Femei, Viață, Libertate" din Iran au câștigat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire.

"Uciderea brutală a tinerei de 22 de ani Jina Mahsa Amini a marcat un punct de cotitură. A declanșat o mișcare condusă de femei care face istorie", a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, după anunțarea câștigătoarei, scrie euronews.com.

Cine este Mahsa Amini

Mahsa Amini, o femeie de origine kurdă-iraniană, a devenit un simbol al luptei pentru drepturile femeilor după ce a murit în condiții suspecte, pe 16 septembrie 2022, în custodia poliției moralității.

Ea a fost arestată pentru că ar fi fost ceva în neregulă cu hijabul pe care îl purta.

Hijabul este obligatoriu pentru femeile din Iran încă de la Revoluția Islamică din 1979, iar membrii poliției moralității veghează la respectarea strictă a codului vestimentar. În ultimi ani, poliția de moralitate a fost criticată pentru tratamentul aplicat persoanelor, în special, femeilor tinere.

Iranul a susținut că Mahsa Amini a murit din cauza unei afecțiuni care împiedică oxigenarea creierului și nu "din cauza bătăilor”.

Protestele care au zguduit Iranul

Moartea tinerei a provocat cele mai mari proteste în Iran după Revoluția Islamică. Oameni din întreaga lume au privit protestele care au zguduit Iranul și au contestat pedepsele aplicate de Teheran.

Unii și-au arătat solidaritatea prin gesturi simbolice, cum ar fi deputata din Belgia care și-a tăiat două suvițe din păr în Parlament.

Alții au preferat să o facă prin artă, folosind inteligența artificială pentru a reda drama femeilor din Iran.

În timpul Campionatului Mondial din Qatar 2022, a fost adus un omagiu în tribune pentru Mahsa Amini, la meciul Țara Galilor – Iran, încheiat cu victorie pentru Iran (0-2).

Mai mulți protestatari au fost primit pedeapsa capitală și au fost executați. Uniunea Europeană și Statele Unite au condamnat ferm acțiunile Iranului, mai ales în contextul în care era pus sub semnul întrebării validitatea acuzațiilor aduse celor executați.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat în fiecare an începând din 1988 de către Parlamentul European, este cel mai înalt omagiu adus de Uniunea Europeană apărătorilor drepturilor omului. Câștigătorii primesc 50.000 de euro.

În 2022, premiul a fost acordat "oamenilor curajoși" din Ucraina, care își apără țara împotriva atacurilor rusești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE