Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran interzice un festival de film din cauza unui afiș cu o actriță care nu purta hijab

Autorităţile iraniene au interzis desfășurarea celei de-a 13-a ediții a Festivalului de Film ISFA pe motiv că pe un afiş a fost pusă fotografia unei actriţe care nu purta vălul islamic, numit și hijab, adică un tip de voal care acoperă capul și care lasă fața vizibilă, obligatoriu pentru femeile musulmane, potrivit Euronews.

Organizatorii festivalului au imprimat pe afișul cu pricina imaginea actriței Susan Taslimi, din filmul Moartea lui Yazdgerd (1982).

Evenimentul cinematografic recent anulat ar fi trebuit să înceapă în septembrie anul acesta.

„Ministrul Culturii a emis personal un ordin pentru a pune capăt celei de-a 13-a ediţii a Festivalului de scurtmetraj ISFA, după ce acesta a folosit pe afişul său imaginea unei femei fără văl islamic”, a relatat agenţia IRNA.

Toate femeile din Iran sunt obligate să poarte aceste văluri în public încă din 1983. Pe lângă hijab, sunt și alte tipuri de articole vestimentare care le sunt impuse. Burka este unul dintre cele mai cunoscute veșminte, chiar cel mai restrictiv dintre toate. Este format dintr-o singură bucată, acoperă fața și corpul, iar la nivelul ochilor există doar o plasă prin care se poate vedea.

În 2022, Republica Islamică Iran a fost zguduită puternic de proteste legate de impunerea de către stat a unor astfel de văluri restrictive. Totul a început după ce Mahsa Amini, o tânără de doar 22 de ani din Teheran, a decedat în arestul „Poliției moralității”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE