Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Femeile iraniene care încalcă regulile codului vestimentar islamic vor fi pedepsite. Avertismentul transmis de şeful Autorităţii Judiciare

Șeful Autorităţii Judiciare a Iranului, Gholam-Hossein Mohseni Ejei, a afirmat ferm că femeile care încalcă regulile codului vestimentar islamic vor fi pedepsite, potrivit agenției oficiale IRNA, transmit Reuters și Agerpres.

„Înlăturarea hijabului (vălul musulman) este echivalent cu a arăta ostilitate faţă de Republica islamică şi valorile sale. Persoanele care se angajează la astfel de acte anormale vor fi pedepsite.

Cu ajutorul justiţiei şi al executivului, autorităţile vor utiliza toate mijloacele disponibile în privinţa celor care cooperează cu duşmanul şi comit acest păcat care dăunează ordinii publice”, a declarat oficialul din Iran.

Moartea unei tinere de 22 de ani în arestul „Poliției moralității” din Iran a provocat un adevărat scandal în țară.

Președintele Iranului ordonase la acea vreme o anchetă de urgență, iar poliția s-a văzut nevoită să publice imagini cu tânăra pe care au arestat-o pentru că ar fi fost ceva în neregulă cu hijabul pe care aceasta îl purta.

Tragedia a declanșat un protest împotriva poliției moralității din partea unor celebrități și a unor figuri proeminente pe rețelele de socializare. Sistemul judiciar iranian a lansat o anchetă privind moartea tinerei.

Hijabul este obligatoriu pentru femeile din Iran încă de la Revoluția Islamică din 1979, iar membrii poliției moralității veghează la respectarea strictă a codului vestimentar.

În ultimi ani, poliția de moralitate a fost criticată pentru tratamentul aplicat persoanelor, în special, femeilor tinere. Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a recomandat o atitudine mai blândă față de femeile care nu respectă codul vestimentar oficial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE