Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste o mie de eleve, intoxicate cu substanțe necunoscute în școlile din Iran. Reacția autorităților: ”Este o crimă de neiertat”

Peste o mie de eleve au fost intoxicate cu substanțe periculoase în Iran, unde autoritățile au anunțat demararea unei anchete de amploare. Presa iraniană a relatat că au fost înregistrate cazuri de folosire a substanțelor toxice în nu mai puțin de 52 de școli. Autoritățile de la Teheran pun otrăvirile suspecte pe seama unei tentative de închide școlile de fete. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că otrăvirea elevelor iraniene în ultimele luni reprezintă o ”crimă de neiertat”, iar cei găsiți vinovați de aceste fapte vor fi aspru pedepsiți.

De la începutul lunii noiembrie 2022, sute de eleve cu probleme respiratorii au fost internate în spitale din mai multe zone ale Iranului.

”Simt o durere în piept, iar când merg, îmi tremură picioarele”, a afirmat o elevă.

”Când stau în picioare, mă simt amețită și întregul meu corp este amorțit, deci nu pot să merg”, sunt simptomele acuzate de una dintre sutele de eleve din Iran care au ajuns în spital.

Autoritățile au observat că atacurile au fost comise doar în școli de fete, iar acum caută sursa otrăvirii, precum și posibili suspecți. Anchetatorii cred că intoxicările suspecte fac parte dintr-o tentativă de închidere a școlilor de fete, deși femeile din Iran au dreptul la educație de mai mult de un secol.

Liderul suprem al Iranului cere măsuri drastice în cazul elevelor intoxicate

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni că otrăvirea elevelor iraniene în ultimele luni reprezintă o ”crimă de neiertat”, în condițiile în care numărul acestor otrăviri și al internărilor a crescut în ultima perioadă.

”Autorităţile ar trebui să urmărească cu seriozitate problema (otrăvirii) elevelor. Aceasta este o crimă de neiertat (...), autorii acestei crime ar trebui aspru pedepsiţi", a declarat ayatollahul Ali Khamenei, conform presei iraniene de stat, citate de Agerpres.

Peste o mie de fete iraniene din diferite şcoli au suferit "otrăviri uşoare" începând din noiembrie. Unii politicieni cred că atacurile ar fi comis de grupuri religioase care se opun educaţiei tinerelor fete.

Primele astfel de atacuri au avut loc în orașul sfânt șiit musulman Qom din centrul Iranului. Ulterior, aceste incidente s-au răspândit în cel puţin 25 din cele 31 de provincii ale statului iranian, ceea ce i-a determinat pe unii părinți să-și retragă copiii de la școală.

Ministrul de Interne anunță c-au fost ridicate ”probe suspecte” din școli

Criza declanșată de otrăvirea suspectă a sute de eleve a luat amploare în Iran, după ce autoritățile au recunoscut c-ar exista cazuri de folosire a unor substanțe toxice în peste 50 de școli.

Ministrul iranian de Interne, Ahmad Vahidi, a precizat sâmbătă că anchetatorii au ridicat „probe suspecte” în timpul investigațiilor, notează agenția iraniană de stat IRNA, citată de The Associated Press.

Oficialul iranian a făcut apel la calm, însă a acuzat „terorismul mediatic al dușmanului” care ar induce panică privind cazurile de presupuse otrăviri.

Cu toate acestea, președintele iranian Ebrahim Raisi a anunțat miercuri demararea unei anchete numai după ce presa internațională a relatat despre intoxicarea a sute de eleve.

Raisi a cerut Guvernului de la Teheran să descopere cauza otrăvirilor și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați. Oficialul iranian a catalogat presupusele atacuri drept „o crimă împotriva umanității care creează anxietate în rândul elevilor și părinților”.

Fetele afectate din cauza intoxicărilor au acuzat dureri de cap, palpitații sau letargie. Unii au descris mirosul de mandarine, clor sau alte substanțe folosite pentru curățare. Presa iraniană de stat a scris c-ar fi vorba despre "reacții isterice".

Cu toate acestea, Comisia americană pentru libertatea religioasă internațională a remarcat că Iranul "a continuat să tolereze atacuri împotriva femeilor și fetelor timp de luni de zile", în contextul protestelor recente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE