Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încălcarea tuturor regulilor: A fi dansatoare în Iran "înseamnă să nu ai identitate"

Publicat de: Euronews

În Iran, legile stricte restricționează viața socială a femeilor în multe domenii. Inclusiv femeile care doar vizitează Iranul trebuie să își acopere capul cu un hijab atunci când se află în public. Aceasta a fost tendința de la revoluția islamică iraniană din 1979.

Deși femeilor li se permite să cânte la instrumente, ele nu pot dansa în prezența unui bărbat. Aceste coduri de conduită dictate de guvern sunt contestate de sute de tineri iranieni care doresc să sfideze regimul.

La un studio de dans exclusiv femeilor din Teheran, atmosfera este ca o oază, la adăpost de restricțiile care le interzic femeilor să danseze în public. Cu toate acestea, Boshra, profesoară de dans, și elevele sale își acoperă capul pentru a dansa în fața camerei de filmat.

"Vreau ca elevele mei să înțeleagă că acesta este un loc al păcii și să uite de limitele pe care ni le impune societatea", spune Boshra.

Când este întrebată cum este viața unui dansatoare în Iran, Boshra explică faptul că aceasta înseamnă să nu ai nicio identitate.

"Înseamnă să faci ceea ce îți place să faci în timp ce te ascunzi. Tatăl și frații mei nu m-au văzut niciodată dansând, deoarece legea nu permite acest lucru. Suntem supuși unei presiuni enorme, dar de multe ori dansul este singurul motiv pe care îl avem pentru a trăi."

Dorința lui Boshra este să iasă din ascunzătoare și să poată dansa pe stradă.

Condamnare la 10 ani de închisoare pentru cei care dansează în public

În noiembrie 2022, un cuplu iranian, Astiyazh Haghighi și logodnicul ei, Amir Mohammad Ahmadi, ambii în vârstă de 20 de ani, au primit pedepse de peste 10 ani de închisoare după ce au apărut într-un videoclip în care dansau în fața unui simbol iconic din Teheran.

Tânărul cuplu a fost arestat după ce imaginile cu tangoul lor romantic de la Azadi Tower au devenit virale, Ahmadi ridicându-și la un moment dat partenera în aer.

Cuplul era deja popular pe rețelele de socializare din Iran în momentul incidentului, iar videoclipul a fost prezentat ca fiind un simbol al mișcării de protest din țară împotriva hijabului și a restricțiilor mai largi.

Drepturile femeilor și protestele Mahsa Amini

Protestele declanșate după moartea tinerei Mahsa Amini au început pe data de 16 septembrie 2022, iar în februarie 2023, protestele sunt încă în desfășurare.

Mahsa Amini fusese arestată pentru că ar fi încălcat legea iraniană privind obligativitatea hijabului, purtând hijab-ul "necorespunzător" în timp ce vizita Teheranul din Saqqez. Potrivit martorilor, ea a fost bătută crunt de către ofițerii. Acest lucru este negat de autoritățile iraniene. Ulterior, Amini a murit în custodia poliției.

Pe măsură ce protestele s-au răspândit din orașul natal al lui Amini, Saqqez, în alte orașe din Iran, guvernul a răspuns cu întreruperi generalizate ale internetului, restricții la nivel național privind utilizarea rețelelor sociale, gaze lacrimogene și focuri de armă.

Deși protestele nu au fost la fel de violente ca cele din 2019 (când au fost ucise peste 1.500 de persoane), ele au fost "la nivel național, răspândite în clasele sociale, universități și școli" și au fost numite "cea mai mare provocare" la adresa guvernului iranian de la Revoluția islamică din 1979. Cel puțin 488 de persoane, dintre care 64 de minori, au fost ucise ca urmare a intervenției guvernului în cadrul protestelor, până la 27 ianuarie 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE