Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupta contra ”chimicalelor veșnice”. Ecologiștii spun că unele pesticide pot rămâne zeci de ani în organism

Să mănânci de cinci ori pe zi nu este un lucru rău, spun nutriționiștii, acest lucru fiind recomandat pentru a menține aportul de fibre și vitamine. Important este însă ce altceva conțin alimentele, mai ales substanțele care nu fac bine sănătății. Așa numitele ”chimicale veșnice”, de fapt resturi de pesticide sau insecticide, au nevoie de o mie de ani pentru a se descompune.

Bătălia împotriva folosirii substanțelor chimice în agricultură nu este o noutate, mișcările ecologiste cerând de zeci de ani interzicerea acestora. Deocamdată, medicii spun că sunt necesare mai multe cercetări pentru a testa legăturile suspectate între unele  astfel de chimicale și probleme de sănătate precum cancerul și infertilitatea. În Marea Britanie, activiștii anti-pesticide au analizat mai multe produse proaspete, comparându-le cu o listă oficială de pesticide care conțin așa-numitele chimicale pentru totdeauna.

Josie Cohen, pesticide Action Network: ”Dovezile arată că aceste substanțe chimice pot rămâne în mediu fără a se degrada sau dispărea între un deceniu și o mie de ani. Ele rămân prezente în corpul nostru și asta înseamnă că se acumulează în sânge, în țesuturi, în oasele oamenilor. Și de aceea suntem îngrijorați.” 

Alimentele care conțin cele mai multe ”chimicale veșnice”

Potrivit analizei, căpșunile au fost în fruntea listei pentru așa numitele substanțe chimice veșnice. 95% din eșantionate conțin PFA, adică substanțe per- și polifluor alchilice. La fel și 61% din struguri și 56% din cireșe. Iar spanacul a fost cea mai afectată legumă, cu 42%. Dar fermierii spun că rezolvarea nu este atât de simplă. Fără pesticide, plantele ar crește mai puțin, ceea ce înseamnă mai multe importuri și prețuri mai mari.

Andrew Ward, fermier: ”Ele sunt sigure pentru mediu și pentru oameni. Și la asta trebuie să ne uităm. Dacă începem să interzicem totul, va trebui doar să le cumpărăm pe toate din străinătate. Și asta nu poate fi corect.” 

De partea lor, fermierii care produc în sistem ecologic spun că există o altă cale. Alternativa vine însă cu costuri mult mai mari decât în cazul agriculturii convenționale.

Ed Ayton, responsabil pentru aprovizionarea durabilă: ”Se pare că am intrat într-un cerc vicios, în care destul de des eliminăm ajutorul natural. Și de aceea, dacă mergeți într-o fermă ecologică, veți descoperi că toate câmpurile sunt pline de insecte benefice.” 

Activiștii pentru mediu cer guvernului britanic ca zece pesticide să fie eliminate treptat în Marea Britanie. Unele dintre cele zece pesticide sunt deja interzise în fermele din Marea Britanie. Fermierii spun că eliminarea unui singur pesticid ar putea duce la scăderea randamentului cu aproximativ 40%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE