Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Focar cu Norovirus de la Colegiul ”C.D. Loga” din Timișoara. Zeci de elevi și profesori au ajuns la spital

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș a anunțat, joi, că a fost confirmată suspiciunea de focar cu Norovirus la Colegiul Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara. Zeci de elevi și cadre didactice au ajuns la spital, în ultimele 48 de ore, cu dureri abdominale, grețuri și scaune diareice.

04/04/2024 , 13:42

Șefa Inspectoratului Școlar Timiș: ”E un virus foarte agresiv care s-a răspândit în mediul școlar”

În direct la Euronews România, Aura Danielescu, șefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, a declarat că la Colegiul Naţional ”C.D. Loga” din Timişoara va fi efectuată o anchetă epidemiologică deoarece ”în acest moment nu se știe care ar fi putut fi sursa de contaminare”.

”În acest moment nu se știe care ar fi putut fi sursa de contaminare. E posibil pe calea aerului. E un virus foarte agresiv care s-a răspândit în mediul școlar”, a afirmat Aura Danielescu.

”Starea copiilor este în acest moment stabilă. Nu au fost într-o stare gravă de la început. E adevărat că s-a creat o stare de panică în rândul părinților când simtomatologia a fost evidentă și copiii au avut starea de vomă pe parcursul nopții trecute în număr mare. De multe ori au ajuns să vomite.

Acum, ei sunt înspre bine, chiar și cei care au fost externați și cei care sunt în acest moment încă spitalizați.

La serviciul de urgență au mai venit șase copii. În rest, copiii sunt tratați în ambulatoriu. Unitatea de învățământ este închisă”, a explicat ea.

Cei aproape 1.000 de elevi ai Colegiului ”C.D. Loga” din Timișoara vor urma joi și vineri cursuri online.”

”Începând de astăzi în jurul prânzului va începe dezinfectarea spațiilor de învățământ, astfel încât până luni să ne asigurăm că reușim să intrăm să facem și curățenie și să ne reluăm activitatea în condiții bune”, a mai spus șefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

Triaj al elevilor și anchetă epidemologică în cazul focarului de Norovirus

”În unitatea de învățământ există un punct sanitar. Avem din partea Primăriei Municipiului Timișoara un medic și o asistentă și în mod sigur copiii de gimnaziu și copiii de liceu (...) părinții lor au înțeles nu au cum să-i lase înspre unitatea de învățământ dacă simptomatologia lor este cea pe care au avut-o copiii în zilele de ieri și alaltăieri seară.

Copiii vor fi întrebați, vor fi lăsați să intre. Medicii și asistentele nu își vor putea da seama la o simplă privire dacă starea lor de sănătate este în regulă, dar avem convingerea ca în urma dialogului cu părinții s-a înțeles foarte bine.

Părinții sunt niște oameni responsabili care nu vor lăsa copii cu simptome în mediul școlar”, a concluzionat Aura Danielescu, la Euronews România.

Cei mai mulți dintre elevi au ajuns la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara. Li s-au făcut teste prin care a fost depistată prezența acestui virus.

”Din datele furnizate de Spitalul pentru Copii, în urma analizelor pacienţilor internaţi, suspiciunea focarului de infecţie cu Norovirus s-a confirmat. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare şi unităţii de învăţământ i-a fost recomandată efectuarea zilnică a triajului epidemiologic, precum şi întărirea măsurilor igienico-sanitare. Până la această dată au fost confirmate patru cazuri", a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Timiş, Cornelia Bubatu, potrivit Agerpres.

În spital mai sunt internați 14 elevi care urmează să fie testați PCR pentru confirmarea prezenței virusului, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Timişoara, dr. Mihai Gafencu

”Mai avem 14 copii internaţi şi nu vor fi externaţi până nu li se va face tuturor testul PCR care să convingă ce s-a întâmplat. Am anunţat DSP, pentru că nu vreau să se răspândească virusul în comunitatea respectivă. Evoluţia lor este bună, fără probleme”, a precizat dr. Mihai Gafencu, potrivit sursei citate.

Ce este norovirusul, cunoscut și ca ”intoxicație alimentară” sau ”gripa de stomac”

Norovirusul este o boală virală foarte contagioasă și este cea mai frecventă cauză a gastroenteritei. La nivel mondial, aproximativ unul din cinci cazuri de gastroenterită (inflamația stomacului sau a intestinelor) este cauzată de norovirus.

Norovirusul are diverse denumiri populare precum: „intoxicație alimentară”, „gripă de stomac” sau „virus de stomac”.

Printre cele mai întâlnire simptome în cazul norovirusului se numără durerile abdominale, crampele, stările de greaţă, vărsăturile, diareea, durerile musculare, cefaleea. În mod normal, simptomele dispar spontan în trei zile.

Cursuri la Colegiul Naţional "C.D. Loga" din Timișoara, desfășurate online

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu, a precizat că până miercuri au fost confirmate 45 de prezentări la Unităţile de Primiri Urgenţe din Timişoara şi 15 internaţi în cazul intoxicării de la Colegiul Naţional "C.D. Loga".

Activitatea școlară la această unitate școlară se va desfășura joi și vineri în sistem online, cu acordul Ministerului Educaţiei.

”Întrucât până la acest moment nu avem rezultate confirmate de la Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi încă se lucrează la identificarea cauzei care a generat îmbolnăvirea copiilor şi a colegilor de la colegiu, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ, cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş şi cu acordul ministrului Educaţiei s-a luat decizia ca activitatea didactică de joi şi vineri să se desfăşoare în sistem online. În aceste zile, personalul nedidactic va asigura igienizarea completă a spaţiilor astfel încât, începând de luni, activitatea să revină la normal", a transmis Aura Danielescu, într-o informare de presă.

Marţi seară, ISU Timiş a fost informat de către dispeceratul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Timiş cu privire la faptul că există o simptomatologie comună la 15 elevi, care au fost internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu" Timişoara iar trei, la Spitalul Municipal şi trei adulţi, la Spitalul Judeţean. Cu toţii prezentau dureri abdominale şi scaune diareice, cu suspiciuni de intoxicaţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE