Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru zile la salonul de tehnologie IFA Berlin îți pot demonstra că viitorul alături de roboți nu este neapărat asemănător cu cel din filmele SF, ci mult mai pașnic. Radu Hângănuț și Răzvan Nicolescu, au interacționat cu câțiva dintre ei și ne arată felul în care se împacă cele două lumi.

Anna este elevă în clasa a 10-a și a venit cu clasa la IFA Berlin. Prima oprire a fost, evident, la standurile cu roboți. A ascultat cu atenție informațiile venite de la specialiștii de renume care sunt prezenți la târg și chiar a pus la încercare unul dintre exponate. Un Co-bot, mai exact. Adică un robot care folosește un singur “creier” digital pentru a coordona perfect 6 brațe mecanice capabile să lucreze fără a fi coordonate și fără a intra în coliziune.

Anna Küettner, elevă: Este foarte tare, pentru că multe companii încearcă să folosească mai puțini oameni. Ei încearcă să rezolve problema cu acest robot.

Probleme încearcă să rezolve și Miroki, un robot care se poate deplasa cu ușurință și poate ajuta oamenii. Pentru că are un design prietenos, Miroki ar putea lucra și în medii în care empatia este necesară. Ne-a demonstrat deja că e un robot foarte amabil.

Miroki, robot: Salutare, Euronews și bine ați venit la IFA Berlin! Numele meu este Miroki. Sunt aici pentru a încânta lumea și a-i ajuta pe cei care ne ajută!

Roboții vin să ne ajute, spun specialiștii în domeniu

Ei încearcă să îi liniștească pe cei speriați că viitorul seamănă în vreun fel cu cel din filmele science fiction.

Lucas Prégaldiny, manager: Scopul lor este să îi ajute cu partea logistică pe cei care lucrează, de exemplu, în spitale, fabrici sau restaurante. Roboții noștri pot interacționa cu oamenii, pot înțelege comenzi, sunt capabili să ridice obiecte și să le care și se pot mișca autonom în mediul lor.

Una dintre cele mai importante temeri ale oamenilor, atunci când vine vorba despre viitorul roboților, este că aceștia ne-ar putea face rău sau că ne-ar putea lua locurile de muncă.

Cel puțin pentru moment, roboții ne pot ajuta cu sarcinile dificile și nu neapărat plăcute. Cum este curățatul unei piscine. Un astfel de asistent costă aproximativ 800 de euro, dar poate rezolva în câteva ore munca pentru care cei mai mulți dintre noi am avea nevoie de o zi întreagă.

Andres Gomez, manager: Are capacitatea de a lucra 3 ore cu o singură încărcare și este echipat cu un încărcător rapid. Are o funcție de auto-parking. Robotul se conectează cu un cârlig pe care îl montăm la piscină.

Și tot la acest capitol avem un robot care poate spăla geamuri. Într-un singur minut poate curăța o suprafață de 2,5 metri pătrați, așa încât curățenia de toamnă să devină un detaliu din agendă, nu ceva care să ne streseze timp de o săptămână întreagă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE