Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Licitațiile pentru atribuirea plajelor întârzie. Peste un sfert din litoral ar putea rămâne neamenajat în 2023

Mai bine de un sfert din plajele de pe litoral ar putea rămâne neamenajate în această vară. Hotelierii se plâng că licitațiile pentru închirierea suprafețelor nu au fost încă organizate și nu mai au destul timp pentru a le pregăti pentru turiști, asta în condițiile în care au nevoie de multe acte și autorizații pentru construirea de beach baruri și toalete.

Hotelierii și agenții economici din stațiunile de la mare se tem că nu vor putea amplasa la timp nici șezlonguri sau umbrele, iar peisajul dezolant i-ar putea trimite pe turiști spre alte destinații din străinătate.

Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când peste 150 de contracte de închiriere a plajelor expiră în același timp, iar cu două luni înainte de începerea oficială a sezonului estival, nu a fost stabilită încă o dată clară a licitațiilor pentru atribuirea suprafațelor. Hotelierii se tem că vara îi va prinde nepregătiți.

Este posibil ca turiștii care vor veni să își petreacă vacanța în Mamaia, Vama veche sau în alte stațiuni din sudul litoralului să găsească plaje goale, fără șezlonguri, fără umbrele, fără beach baruri și fără toalete.

Operatorii de plaje și hotelierii spun că au trimis semnale de alarmă către Ministerul Mediului încă de acum câteva luni, însă nici până acum nu au fost anunțați despre o dată clară a organizării licitațiilor pentru atribuirea sectoarelor de plajă și că acum nu ar mai avea la dispoziție timp suficient pentru amenajarea bucăților de nisip. Este nevoie de luni de zile pentru obținerea autorizațiilor de construire a beach barurilor și teraselor de plajă, dar și a toaletelor.

Marcela Amet, operator de plajă: „Mi se pare cea mai dezastruoasă situație pe care am avut-o în ultimii ani, cred că se putea rezolva exista posibilitatea în aceste 6 luni din cotmbrie chiar nimeni nu putea să ia o decizie? E de neînchipuit.”

Constantin Cârlan, operator de plajă: „Oricum și dacă ar fi fost ieri licitația tot era prea târziu. Să ne explice domnul Ministru al mediului să ne explice cum poate să facă un operator de plajă să funcționeze dacă se face licitația acum.”

Sezonul estival ar putea fi afectat

Hotelierii și repezentanții agențiilor de turism se tem că sezonul estival va fi grav afectat și spun că singura soluție ar fi prelungirea contractelor expirate.

Corina Martin, manager agenție de turism: „Asta îi cerem primului ministru, să poată introduce o ordonanță care să reglementeze prelungirea contractelor care au expirat cu un minim de încă doi ani.”

Daniel Georgescu, primar Vama Veche: „Din punctul meu de vedere va fi dezastru și asta numai din vina lor, cel mai prost sezon din cauza acestei prostii numită licitație.”

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Mediului admit că au fost întârzieri cauzate de faptul că multe dintre suprafețele de plajă au avut de nevoie de intabulare, însă situația a fost rezolvată așa că licitațiile vor fi organizate în jurul datei de 15 aprilie.

Mihai Drăgan, director comunicare Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Am pregătit o ordonanță de urgență care probabil săptămâna viitoare va fi adoptată prin care reducem termenele de procedură astfel încât plajele să poată fi livrate către operatorii economici așa cum spune legea cu două săptămâni înainte de începerea sezonului estival.”

Deschiderea oficială a sezonului estival are loc în fiecare an odată cu vacanța de 1 Mai. Anul acesta Ziua Muncii este sărbătorită luni așa că românii vor avea parte de un weekend prelungit care, în mod traditional, este sărbătorit la mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE