Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai mulți turiști în 2022, dar mai puțini decât în 2019, în România. Care au fost destinațiile preferate ale străinilor

Din 2021, după ridicarea unor restricții, Institutul Național de Statistică ne arată creșteri ale numărului de turiști străini în România. Chiar și așa, pentru o comparație echitabilă, anul de referință ar trebui să fie 2019, pentru a vedea unde ne situăm înainte de pandemie și în prezent, iar anul trecut, peste 1,5 milioane de străini ne-au vizitat. Am mai avea, însă, nevoie de cel puțin un milion pentru a atinge cifrele de dinainte de pandemie.

Anul 2022 ne-a permis să călătorim fără restricții aproape în orice destinație, după ce în 2021 turismul a început ușor să își revină după pandemie. Românii și-au vizitat din nou țara, însă vedem o creștere și mai mare în cazul numărului vizitatorilor străini care au ales România ca destinație de vacanță.

Perioada pandemică a avut un impact major

Dacă este să vorbim despre evoluția turismului în România, luând în considerare atât turiștii români, cât și turiștii străini, vedem că perioada pandemică a avut un impact major. Cifrele din 2020 au fost cu peste 50% mai mici față de 2019, însă din 2021 au început din nou să crească. În 2022 am avut o creștere de 20% față de 2021.

Pentru o comparație echitabilă să ne uităm la cifrele care erau înainte de criza pandemică. În 2019 înregistram peste 13 milioane de turiști, atât români, cât și străini, însă anul trecut am depășit cifra de 11 milioane. Așadar, deocamdată nu am ajuns la acel „normal” de dinainte de criza sanitară.

Dacă este să vorbim despre străinii care aleg România drept destinație de vacanță vedem și aici evoluția datelor. În 2019 ne-au vizitat peste 2,5 milioane turiști. În următorul an, cifra a scăzut brusc la puțin peste 400.000, iar din 2021 numărul lor a început să crească. În 2022 am înregistrat peste 1,5 milioane de turiști străini care au venit să ne descopere țara.

Cei mai mulți dintre ei au venit din Germania, peste 170.000, aceștia fiind urmați în clasament de israelieni, italieni și americani.

Bucureștiul este primul în top, ca destinație

Cât despre destinații, Bucureștiul este primul în top, cu peste jumătate de milion de turiști. Următoarea cea mai căutată destinație a fost județul Brașov, fiind urmat de Cluj și Sibiu. Litoralul românesc nu a fost printre opțiunile străinilor, județul Constanța situându-se pe locul 8 în clasament.

Experții din turism susțin că 2023 ne-ar putea aduce și mai aproape de datele pe care le înregistram în 2019, dar asta depinde mult și de strategia de promovare a țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE