Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legile Educației, amânate din nou. Surse: Proiectele ar ajunge pe masa Guvernului abia săptămâna viitoare

Publicat de: Euronews

Legile Educației nu ajung nici săptămâna aceasta pe masa Guvernului, spun surse politice pentru Euronews. Acestea ar putea fi citite în primă lectură săptămâna viitoare. Marți a avut loc o ședină la Ministerul Educației cu Ligia Deca și experții din Coaliție care au ultimul cuvânt de spus privind conținutul legilor.

La ședință s-ar fi discutat doar legea învățământului preuniversitar

Sursele politice spun că, la ședința care a durat șase ore, s-a discutat doar legea învățământului preuniversitar și urmează ca joi sau vineri să aibă loc și o discuție similară privind legea învățământului superior.

Data de 15 februarie era ultima înaintată, într-un lung șir de amânări, pentru prezentarea proiectelor Legilor Educației în ședință de Guvern.

Pentru elevi s-ar putea schimba admiterea la liceu și probele de la Bacalaureat. În urmă cu câteva săptămâni PSD a transmis, prin vocea lui Florin Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educației, că nu acceptă formula de admitere la liceu propusă în proiectele de lege ale Ligiei Deca, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al coruptiei. În legile care au apărut pe surse scrie că elevii care vor să intre la liceu vor da o admitere scrisă, după Evaluarea Națională, până la 90% din locurile scoase la concurs, iar admiterea aceasta, practic, va organiza liceul în cauză la specializările la care vrea să se dea examen. Este o prevedere care a apărut și în varianta legilor propuse de Sorin Cîmpeanu și este, probabil, cel mai controversat aspect al Legilor Educației.

De asemenea, PSD nu este de acord cu probele de la Bacalaureat, spunând că sunt prea multe probe. În varianta propusă de Ligia Deca sunt cele mai multe probe de Bacalaureat pe care le știm până în prezent, inclusiv o probă controversată, în care absolvenții de uman ar urma să dea un examen scris doar cu materii de la real, iar cei care au terminat o specializare de real ar avea un examen scris doar cu materii de socio-uman.

Liberalii insistă ca unele prevederi din Legile Educaţiei să rămână cum au fost formulate de Deca

PNL insistă în coaliţie pentru ca anumite prevederi din Legile Educaţiei să rămână aşa cum au fost formulate în propunerile actualului ministru, Ligia Deca, potrivit unor surse liberale.

Printre acestea se numără: triplarea bugetului pentru burse şi creşterea numărului beneficiarilor; „Masa caldă” din şcoli devine „Masa Sănătoasă”, iar de acest program vor beneficia un milion de copii; calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piaţa muncii; primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe ţară, cu condiţia asumării unei perioade minime de cinci ani şcolari pentru personalul didactic din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate; extinderea învăţământului în sistem dual în învăţământul postliceal şi universitar.

Liberalii insistă şi pentru alte prevederi: angajatorii care înfiinţează unităţi de educaţie timpurie (0 - 6 ani), destinate copiilor propriilor angajaţi, pot beneficia de facilităţi (de exemplu angajatorul poate opta pentru deducerea parţială din obligaţiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat); Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unităţi de învăţământ de tip „şcoală românească din afara graniţelor ţării”, cu predare în limba română; se introduc zonele prioritare de educaţie pentru reducerea diferenţelor privind accesul, participarea şi rezultatele şcolare ale elevilor aflaţi în risc de excluziune socială; învăţământul dual poate fi continuat în cadrul universităţilor, care pot constitui consorţii pentru a oferi o educaţie de calitate. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE