Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lavanda are propriul festival la Iași. ”Aurul mov”, folosit inclusiv în rețete de înghețată

Festivalul Lavandei și-a deschis porțile, în acest weekend, în Parcul Expoziție din Iași. De la uleiul de corp, până la lumânările în formă de brioșe sau pernele de relaxare, sute de produse naturale își așteaptă clienții. Sunt fabricate de producători locali, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele.

Aproape 70 de producători locali de lavandă din toată țara sunt prezenți la Iași. Aura Burhuc este din județul Vrancea. Cultivă două hectare și jumătate de lavandă. Cum nu avea piață de desfacere, acum un an și jumatate a decis să creeze propriile produse.

”Am venit, în principal cu uleiul nostru esențial de lavandă, apa de lavandă. Avem si creme naturale, bombițe de baie, săpunuri naturale, chiar și lumânări, demachiant și cremă după plajă.

E un mare calmant. Calmează starea de anxietate, ajută la insomnie, ajută la calmarea unor tipuri de iritație, arsuri solare.”, a explicat Aura Burhuc, un producător local din județul Vrancea

Un alt producător local vinde lumânări care emană miros de lavandă și care au forma unei brioșe.

”Aici am combinat o aromă de ciocolată și de vanilie. Aici am pus înghețată de căpșuni, iar aici am ales să facem vedeta festivalului - lavanda, care miroase foarte bine a lavandă.

În primul rând sunt făcute din ceară naturală de soia și uleiul pe care îl folosim este special pentru lumânări. El este non toxic, este baby friendly, pet friendly. Deci nu afectează, se pot aprinde, chiar dacă avem în casă bebeluși. Eu am”, a spus Rebeca Mihalache, producător local.

Festivalul lavandei din Iași a atras sute de curioși.

”Festivalul este interesant. E o oportunitate pentru ieșeni să mai ieșim din case la sfârșit de săptămână. Produsele din lavandă mă atrag, de obicei și mi-am cumpărat o pernuță, care e foarte drăguță și sper să îmi fie de folos, să mă liniștească așa când pun capul pe această pernuță. Cred că o să fiu mai relaxată”, a spus o femeie.

”Abia sunt la început. Sper să descopăr lucruri interesante și e întotdeauna o plăcere să avem festivaluri de genul acesta la noi, la Iași”, a spus o altă vizitatoare.

Înghețata cu lavandă, preparată după o rețetă italiană

Vedeta târgului din Iași este înghețata cu lavandă, produsă de o familie din județul Neamț. 70 de kilograme nu au fost suficiente pentru o zi.

”Nu credeam că lavanda o să aibă așa mare succes. Am făcut școală, cursuri în Italia, ingrediente din Italia, rețeta italiană, dar punem foarte mult suflet și o facem cu cea mai mare dragoste.

Avem noua gusturi de lavanda cu ghimbir, lavandă cu fructul pasiunii, lavanda cu zmeură, cu rodie, cu amarena. Sorbet sau de post sau vegană”, a spus Ionuț Adiaconițăi, producător local din Neamț

”Este foarte bună. Doar ce am degustat cu fetele acum. E superbă. Nu are atât de mulți aditivi. Așa simt, cel puțin. Așa ca merită”

”E un produs nou pe care l-am gustat pentru prima dată și mi se pare bun”, sunt doar câteva dintre părerile celor care au gustat înghețata cu lavandă.

O cupă de înghețata cu lavandă costă opt lei, un ecler cu același ingredient, 12 lei, iar pentru cine vrea să ducă acasă butași de lavandă trebuie să achite 20 de lei. Ceva mai scumpe sunt pernele înmiresmate care pot ajunge la 70 de lei. Festivalul Lavandei din Iași este deschis până duminică seară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE