Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plantați în amintire. O pădure de mesteceni a fost adoptată de oamenii care și-au pierdut apropiații

Publicat de: Euronews

O sută de copaci încărcați cu povești au fost plantați în Sectorul 6 din București. Inițiativa aparține Asociației ”Zi de Bine” și poartă denumirea „Plantați în amintire”. Presupune adopția a 100 de mesteceni de către oameni care au pierdut rude sau prieteni. Fiecare copac are un cod QR care, odată scanat, ne spune povestea unei vieți care s-a stins.

Carmen a „adoptat” un copac în amintirea fiicei sale. Teodora și-a pierdut viața din cauza unei probleme medicale, în 2017, când avea doar 20 de ani. Era o fată extrem de ambițioasă.

”A muncit, a creat. La 18 ani, ea ținea un discurs în Parlamentul European pentru că avea multe idei, multe proiecte, coaliza în jurul ei foarte mult. Sunt proiecte în facultate care îi poartă numele și acum, pe care alti copii le duc mai departe. Teo a lăsat multe, foarte multe, în urma și, iată, acum și un copacel”, a declarat Carmen, mama Teodorei .

Acum, povestea Teodorei prinde viață și rădăcini, odată cu mesteacănul plantat în memoria ei, pe strada Preciziei din București.

”Ne dă speranțe. În fiecare zi, ne gândim că este acolo cu noi și, uite, ne trimite așa ceva. Noi n-am uitat-o, n-o vom uita niciodată”, a mai spus părintele îndoliat.

În total, 100 de mesteceni au fost plantați în Sectorul 6. Fiecare copac are un cod QR care, odată scanat, spune povestea unui om care nu mai trăiește.

”Proiectul se numește «plantați în amintire» și a pornit de la dorința de a ține vie amintirea oamenilor dragi pe care i-am pierdut. Poate că pare ca e un spațiu cu 100 de copaci, un parc, dar, în realitate, aici sunt 100 de doruri.

Fiecare om simte cumva nevoia să povestească și i-am întrebat și eu ce inseamna pentru ei copacul ăsta și mi-au spus că se vor întoarce aici pentru că e legatura dintre pământ și cer, legătura dintre ei și cei pe care i-au pierdut

Poate, sper că a fost și un proces terapeutic pentru cel care a scris. Cei care vor să adopte un copăcel pot să intre pe plantatiinamintire.ro și sa ia de acolo unul”, a declarat Melania Medeleanu, președintele Asociației ”Zi de Bine”.

Până acum, proiectul cu 100 de copaci ajuns în Lugoj, Oradea și București. În toamnă vor fi plantați încă 300 în București, Constanța și Săcele. Asociația Zi de Bine vrea să ducă proiectul în fiecare colț al țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE