Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fermierii din Ucraina își riscă viața, printre minele rusești, pentru a planta următoare recoltă

O alee cu iarbă și urme de cauciucuri duce la ferma lui Volodimir Zaiets din sudul Ucrainei. Buruienile cresc înalte acolo unde odinioară înfloreau rânduri de floarea-soarelui. Pământul lui Zaiets nu a mai fost atins din toamna anului 2021, când a fost însămânțat ultima dată cu grâu. Acum, este un câmp minat lăsat de forțele rusești care se retrag.

"De ce să ne fie frică?"

Zaiets a evitat avertismentele oficiale și a deminat el însuși acest petic de pământ, hotărât să nu piardă recolta anului. El se așteaptă ca 15% din cele 1.600 de hectare de teren agricol să fi fost salvate. Muncitori precum Victor Kostiuk încă mai zăresc minele, dar el este pregătit să pornească tractorul, potrivit Associated Press.

"Trebuie să o facem", spune el, "De ce să ne fie frică?".

În întreaga Ucraină, războiul i-a forțat pe cultivatorii de cereale să se confrunte cu o dilemă vicioasă. Fermierii din zonele eliberate de sub ocupația rusă își riscă viața pentru a-și curăța terenurile de explozibili înainte de sezonul critic al plantării de primăvară. Chiar și atunci, ei trebuie să facă față creșterii costurilor de producție și de transport cauzate de blocarea de către Rusia a multor porturi de la Marea Neagră și de restricțiile recente pe care țările vecine le-au impus asupra cerealelor ucrainene.

Criza dublă îi determină pe mulți agricultori să își reducă culturile. Blocajele în transportul de cereale pe uscat și pe mare generează pierderi, iar anul viitor se așteaptă la o reducere de 20% până la 30% a producției de cereale, la recolte de mai slabă calitate și la posibile mii de falimente, potrivit unor persoane din industrie, oficialilor guvernamentali ucraineni și organizațiilor internaționale.

"Reducerea drastică" a recoltelor de cereale amenință potențial securitatea alimentară globală, a declarat Pierre Vauthier, șeful Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură din Ucraina. "Acesta este principalul lucru pe care îl mănâncă toată lumea. De aceea este o mare îngrijorare".

La mai bine de un an de la invazia Rusiei, industria agricolă ucraineană începe să vadă impactul deplin al ceea ce a fost supranumit "coșul de pâine al lumii", ale cărui rezerve accesibile de grâu, orz și ulei de floarea-soarelui sunt cruciale pentru Africa, Orientul Mijlociu și părți ale Asiei unde oamenii suferă de foame.

Potrivit FAO, 90% dintre întreprinderile agricole au pierdut venituri, iar 12% au raportat terenuri contaminate cu mine. Terenurile cultivate cu cereale au scăzut anul trecut la 11,6 milioane de hectare, de la 16 milioane de hectare în 2021. Se preconizează că va scădea la 10,2 milioane de hectare în acest an.

În sudul provinciei Herson, între amenințarea rachetelor din cer și a minelor de la sol, fermierii fac același calcul, adesea tragic: Să-și asume riscul și să planteze sau să-și piardă mijloacele de trai.

Regiunea se numără printre cele mai mari zone producătoare de grâu din Ucraina și este cea mai minată. Serviciile de de deminare sunt suprasolicitate, iar infrastructura și locuințele civile au prioritate față de ferme.

Crize cerealelor ucrainene

Dar cultivatorii nu pot aștepta: aprilie și mai sunt lunile cheie de însămânțare pentru porumb, iar lunile de toamnă pentru grâu. Mulți trec la plantarea semințelor oleaginoase, care sunt mai puțin costisitoare.

Blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră a privat țara de avantajul de care se bucura odinioară față de alte țări exportatoare de cereale. Costurile de tranzit, acum de patru până la șase ori mai mari decât cele de dinainte de război, au făcut ca producția de cereale să fie prohibitivă.

Costurile ridicate ale combustibilului, ale îngrășămintelor și ale semințelor de calitate nu fac decât să sporească necazurile agricultorilor. Cei mai mulți trebuie să își vândă grânele în pierdere.

Rutele de tranzit prin Europa sunt deschise chiar dacă Polonia, România, Slovacia, Bulgaria și Ungaria au interzis temporar grâul, porumbul și unele alte produse ucrainene din cauza îngrijorărilor legate de profiturile propriilor fermieri.

Dar aceste rute sunt lente și costisitoare. La începutul anului, transportul maritim a reprezentat 75% din exporturile de cereale ucrainene.

Unii fermieri nu vor risca să își planteze câmpurile

Pământul lui Oleh Uskhalo din Potomkyne este inundat de muniție, iar vastele ferme de grâu au fost reduse la un cimitir de echipamente pârjolite. În interiorul unei magazii de cereale bombardate se află grămezi de grâu - întreaga recoltă de dinainte de război a lui Ushkalo - putrezind sub soare.

"Putem continua încă un an", a spus el. După aceea, el nu știe. El speră la o despăgubire din partea guvernului.

"Nu pot să îi trimit (pe lucrătorii mei) pe un câmp unde știu că sunt mine și bombe", a spus Uskhalo. "Să trimit o persoană să se arunce în aer? Nu pot să fac asta".

El se confruntă cu rezistență din partea angajaților săi, dornici să câștige salarii.

"Șoferii de tractoare spun: "Putem merge, putem semna un document prin care să declarăm că ne asumăm întreaga responsabilitate"", a spus Uskhalo.

Este prea riscant, le-a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE