Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum rezolvăm criza cerealelor. Dacian Cioloș: Ce a făcut Polonia este ineficient. Soluția trebuie să vina de la nivel european

Publicat de: Euronews

România va lua măsuri suplimentare pentru securizarea camioanelor, care vor tranzita țara cu cereale ucrainene. Acestea vor fi sigilate la graniță și monitorizate. Mai mult, ministrul Agriculturii a cerut Ucrainei să găsească soluții ca să restricționeze exporturile masive de cereale în țara noastră. Între timp, Bulgaria a decis să interzică importurile de grâne ucrainene până pe 30 iunie, cu excepția mărfurilor aflate în tranzit. Este a patra țară după Polonia, Slovacia și Ungaria care a luat această măsură.

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost Comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și ministru al Agriculturii, a vorbit la Euronews România despre criza cerealelor.

„De câteva săptămâni spuneam că e nevoie de un control al fluxului cerealelor ucrainene care intră pe teritoriul Uniunii Europene, fie că e vorba de cerealele care merg în tranzit pe teritoriul UE, fie că e vorba de cerealele care au destinație finală unele state membre UE. Este nevoie de măsuri pentru ca acea destinație finală să nu fie în statele membre unde există pe piața locală deja suficiente cereale și unde prețul și veniturile producătorilor locali pot fi afectate negativ. De la acest sistem prin care cerealele ucrainene pot intra liber în cantități nelimitate pe teritoriul UE, trebuie să trecem la un alt sistem. Eu am propus ideea certificatelor de import – export, care să conțină și o rubrică fitosanitară. Sigur că pot fi imaginate alte mecanisme prin care fluxul acestor cereale pe teritoriul UE să fie controlat”, a spus Dacian Cioloș.

„Soluția trebuie să vina de la nivel european”

Dacian Cioloș consideră că măsura blocării cerealelor ucrainene la graniță este ineficientă, iar soluția trebuie căutată la nivel european.

„Ce a făcut Polonia, a durat doar 48 de ore pentru că aceasta nu este o măsură eficientă. E mai degrabă o măsură de vizibilitate politică – ne umflăm mușchii și vă arătăm că noi putem bloca cerealele la frontiera cu Polonia. Dar ele trec prin România și pot să treacă și prin alte state, iar odată ce aceste cereale ajung în orice parte a teritoriului Uniunii Europene, un trader polonez poate să cumpere cerealele ucrainene. Deci soluția trebuie să vina de la nivel european”, a mai spus acesta.

Reacția lentă a Comisiei Europene

Dacian Cioloș a mai spus că este posibil ca unor state membre să le convină această situație, de aici și reacția lentă a Comisiei Europene.

„Comisia Europeană a acționat mai greoi pentru că probabil unor state membre le convine să aibă acces la aceste cereale pentru că mai reduc presiunea prețului la carne de exemplu. În unele state membre care se ocupă cu îngrășarea animalelor, ai cereale mai ieftine în hrana animalelor, nu trebuie să crești prețul la carne și mai reduci presiunea inflaționistă. Dar poți să găsești întotdeauna un compromis, o înțelegere politică prin care să rezolvi probleme de genul acesta. Aceasta era în mod cert o criză la care Comisia trebuia să acționeze foarte rapid pentru că dincolo de problemele fermierilor se ridica și această problemă politică – dacă nu reacționezi este normal că îi montezi pe toți acești fermieri, care au pierderi, împotriva Ucrainei, împotriva sprijinului pe care UE îl acordă Ucrainei și atunci alimentezi discursuri populiste, discursuri naționaliste, anti-europene”, a spus Dacian Cioloș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE