Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgaria suspendă importurile din Ucraina. Premier: ”Pot exista consecințe extrem de grave pentru afacerile bulgare”

Autoritățile din Bulgaria au decis, miercuri, să suspende importurile de alimente din Ucraina până pe data de 30 iunie. Anunțul a fost făcut de ministrul bulgar al Agriculturii, Yavor Gechev.

Sofia a impus astfel o suspendare temporară a importurilor de produse alimentare din Ucraina, cu excepția bunurilor aflate în tranzit, a anunțat premierul interimar Galab Donev la începutul ședinței de Guvern.

"În ultimul an, Bulgaria a constatat că volume mari de alimente rămân în țară, perturbând lanțurile de aprovizionare. Dacă tendința persistă sau se intensifică, pot exista consecințe extrem de grave pentru afacerile bulgare. Suntem nevoiți să adoptăm această măsură la nivel național deoarece autoritățile europene încă analizează o măsură adecvată.

Contăm pe faptul că UE va înțelege pozițiile Bulgariei, Poloniei, Republicii Cehe și Slovaciei. Rămânem solidari cu Ucraina, dar falimentul fermierilor bulgari nu va contribui la cauza acesteia", a declarat premierul bulgar Galab Donev, potrivit Radio Bulgaria.

Ce alte țări au suspendat importurile de cereale din Ucraina

De asemenea, alte trei țări au suspendat importurile de cereale din Ucraina. Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că, până la sfârșitul lunii iunie, nu vor mai importa grâne din Ucraina. Iar Bulgaria analizează această opțiune.

Astfel, guvernele încearcă să-și ajute fermierii care înregistrează pierderi semnificative. La nivel european, cerealele din Ucraina sunt scutite de taxe și prin urmare, sunt mai ieftine. România rămâne singura țară din estul Europei care nu a luat atitudine, chiar dacă fermierii români se confruntă cu aceleași probleme.

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt "inacceptabile", a transmis duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurile de cereale şi alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE şi-a deschis piaţa fără a li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi au provocat pierderi sectorului agricol al ţărilor central şi est-europene din cauza supraofertei şi prăbuşirii preţurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE