Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

România susţine reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina

Publicat de: Euronews

Discuţiile ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, în format online, vor începe miercuri, în jurul orei 14:30, în condiţiile în care România susţine reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina (salvgardare accelerată) şi asigurarea doar a tranzitului către statele care au nevoie de cerealele ucrainene.

De altfel, tot miercuri vor avea loc discuţiile, la nivel european, în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană" (COREPER II) pentru prelungirea Regulamentului 870 adoptat în 30 mai 2022 prin care produsele din Ucraina sunt scutite de plata taxelor vamale şi se facilitează tranzitul către UE şi ţări terţe, potrivit Agerpres.

România va asigura doar tranzitul cerealelor din Ucraina

Potrivit reprezentanţilor Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, România susţine reintroducerea taxelor vamale pentru importurile de cereale din Ucraina (salvgardare accelerată) şi asigurarea doar a tranzitului către statele care au nevoie de cerealele ucrainene. Această poziţie a fost transmisă în 12 aprilie de ministrul Agriculturii, Petre Daea, către ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, MAT fiind instituţia care exercită atribuţii în domeniile politicii comerciale şi afacerilor europene.

"Apreciem că au fost deja adoptate de ţara noastră o serie de măsuri pentru eficientizare fluxului de produse originare din Ucraina către state terţe, de aceea propunerea de reînnoire a măsurilor de liberalizare a comerţului după expirarea Regulamentului 2022/870 în data de 5 iunie 2023 incubă în continuare o serie de aspecte sensibile", se arată în scrisoarea MADR.

Astfel, în contextul în care în 2 luni începe recoltarea cerealelor, producătorii din România se vor confrunta cu aspecte referitoare la lipsa capacităţii de depozitare având în vedere cantităţile suplimentare de cereale provenite din Ucraina cu o posibilă perturbare a pieţei agricole din România.

Fermierii români i-au solicitat ministrului Agriculturii, Petre Daea, în contextul discuţiei cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, restricţionarea imediată a importurilor de mărfuri agricole de provenienţă ucraineană, cel puţin până la reintroducerea taxelor vamale, prin parteneriate bilaterale cu Ucraina.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială aplicate importurilor de cereale şi altor produse alimentare ucrainene. Deşi statele central şi est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pieţele lor, instituţia comunitară a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene până în iunie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE