Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stațiunea de pe riviera italiană care aplică amenzi pentru a evita formarea aglomerației din cauza selfie-urilor

Portofino, luxoasa stațiune de pe riviera italiană, a luat măsuri pentru a descongestiona zonele supraaglomerate de turiști. Confruntată cu nemulțumirea localnicilor, municipalitatea a decis să aplice amenzi ce pot ajunge chiar și la 270 de euro, relatează Euronews.com.

Destinațiile pitorești din Italia au ajuns să se confrunte cu turismul excesiv. Portofino, un mic orășel de pe Riviera italiană, a devenit un punct de atracție turistică, motiv pentru care localnicii au devenit deranjați din cauza aglomerației formate de persoanele care vin să viziteze atracțiile din zonă.

Renumită pentru peisajele impresionante, stațiunea Portofino atrage ca un magnet turiștii pe cheiul pitoresc, devenită zona preferată pentru selfie-urile postate pe Instagram. În timpul verii, mii de turiști vizitează localitatea și din cauza afluxului, drumurile ajung să fie aglomerate sau chiar blocate.

Pentru a combate acest fenomen, primarul din Portofino a introdus zone în care oamenii nu pot staționa mult timp. Oricine este prins petrecând prea mult timp pe chei între orele 10:30 și 18:00 riscă o amendă de 270 de euro.

Cu o populație de 400 de locuitori, micuța localitate reușește să atragă chiar și 10.000 de turiști, ceea ce duce la formarea de aglomerație pe străzi, dar și în trafic.

Interdicția are ca scop împiedicarea formării de aglomerație din cauza grupurilor mari de turiști care se adună pe chei. Măsura va fi în vigoare până la încheierea sezonului de vacanță, la 15 octombrie.

Orașul de pe Coasta Amalfitană care aplică restricții în trafic de inspirație ceaușistă

Portofino nu este singurul oraș italian care se confruntă cu turismul excesiv. Pe coasta Amalfi, golfurile turcoaz și orașele de pe faleză atrag o mulțime de vizitatori în sezonul estival.

Pentru a reduce traficul pe drumul de 35 de kilometri dintre Vietri sul Mare și Positano, a fost introdus încă de anul trecut un sistem de restricționare în baza numărului de înmatriculare. Așa se face că între iunie și septembrie, mașinile cu numere de înmatriculare ce se termină cu un număr impar au acces pe drum în zilele impare, în timp ce cele cu numere pare pot circula în zilele pare. Măsura amintește de cea aplicată în anii '80 de regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu. Pentru a raționaliza benzina, maşinile cu număr par circulau o duminică, iar cele cu număr impar în duminica următoare.

Totodată, Veneția este o destinație vizitată de un număr mare de turiști. În vârful de sezon, orașul cu doar 50.000 de locuitori atrage aproape 150.000 de vizitatori pe zi.

În 2021, navele de croazieră de mari dimensiuni au primit interdicție de a acosta în port. Autoritățile italiene iau în calcul să introducă o taxă de intrare pentru vizitatori de anul viitor. Oamenii care se cazează în oraș plătesc deja o taxă de turism de cinci euro pe noapte, care este inclusă în facturile lor de hotel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE