Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La Galați se construiește o fabrică de baterii pentru mașini electrice, cu o investiție de 1,4 miliarde de euro. Câte locuri de muncă vor fi create

Compania belgiană Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) va construi, la Galați, o fabrică de baterii Litiu-Ion pentru mașini electrice. Proiectul se va numi Romvolt.

Investiția totală va fi de 1,4 miliarde de euro și va fi finalizată în 2026, după cum a anunțat primăria Galați, iar capacitatea de producție va fi de 22 GWh. Uzina se va întinde pe o suprafață de 60 de hectare, în "Zona Liberă", iar gălățenii ar urma să aibă beneficii mari de pe urma acestei investiții, pentru că vor fi create 8.000 de locuri de muncă, conform Reuters.

Fabrica de baterii electrice care se va construi la Galați va costa 1,4 miliarde de euro

"Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia și Ford, dar și pentru piața staționară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziția la energie regenerabilă", se arată într-un comunicat al companiei belgiene.

Fabrica din România ar urma să furnizeze baterii pentru câțiva constructori auto europeni.

Belgienii își propun și a doua fază a proiectului, în care va fi dezvoltată și o uzină de reciclare a bateriilor și echipamentelor electrice, cu o capacitate de 50.000 de tone anual. Această investiție se va ridica la 200 de milioane de euro și ar urma să fie finalizată în intervalul 2028 - 2030.

Compania belgiană a fost fondată în 2019 de către un profesor de la Universitatea din Bruxelles, Noshin Omar, iar în acest amoment există două fabrici, una în Belgia și alta în Macedonia.

Această investiție vine în contextul actual, în care China domină această piață și se dorește o oarecare independență în acest sens. De altfel, există mai multe astfel de fabrici în Europa, iar unele sunt în planul următorilor ani.

Recent, Franța a inaugurat cea mai mare fabrică de baterii pentru mașini electrice de pe teritoriul său, o așa-zisă giga-uzină care a costat 5,3 miliarde de euro și care va începe producția în această vară, iar vânzările vor debuta până la finalul anului 2023.

În prezent, la nivel mondial, există peste 4 milioane de vehicule electrice în circulație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE