Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kosovo: Președinta țării a amânat alegerile în mai multe localități, pe fondul tensiunilor etnice

Președinta statului Kosovo a amânat alegerile locale care urmau să aibă loc luna aceasta în patru orașe, cu o populație predominant etnică sârbă. Prin această decizie se încearcă dezamorsarea tensiunilor etnice din zonă, care au provocat o deteriorare a relațiilor cu Serbia vecină.

Motivul pentru care au fost organizate alegeri

După ce etnicii sârbi au blocat mai multe drumuri în nordul Kosovo, președintele sârb Aleksandar Vucic a promis că va păstra pacea, dar a menționat că armata sa este pregătită să protejeze minoritatea sârbă care trăiește în Kosovo.

Alegerile din cele patru orașe din Kosovo urmau să aibă loc deoarece reprezentanții etnicilor sârbi au demisionat din funcții. Aceștia protestează față de o decizie a guvernului kosovar de a interzice plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor emise de Serbia.

„Propunerea mea în cadrul acestei întâlniri a fost să amânăm alegerile pentru primari, în aceste patru municipii, și pentru consiliile municipale în alte două municipii. Am discutat despre data cea mai potrivită, despre termenul necesar și, în final, cu un consens deplin în urma propunerii mele, am ajuns la concluzia să amânăm alegerile pentru luna aprilie a anului 2023,” a declarat Vjosa Osmani, președinta Kosovo.

Etnicii sârbi din nordul Kosovo au blocat din nou drumurile, în urma arestării unui fost ofițer de poliție sârb. Ministrul de interne al țării a declarat că, după arestarea acestuia sub acuzația de atac asupra unor centre electorale, unele drumuri din nordul țării au fost blocate de grupuri extremiste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE