Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE trimite personal la frontierele din Balcanii de Vest pentru a reduce migrația ilegală

Personalul Agenției pentru frontierele externe a Uniunii Europene va fi prezent în curând la frontierele din afara UE din Balcanii de Vest, ca parte a unui plan de reducere a sosirilor ilegale din regiune, a anunțat luni Comisia Europeană, conform Euronews.com.

Planul de acțiune privind Balcanii de Vest

„Numărul pe care îl avem în acest moment în Balcanii de Vest este de aproximativ 500 de membri ai personalului Frontex desfășurați deja, dar în prezent aceștia sunt desfășurați doar la frontiera dintre partenerii din Balcanii de Vest și frontierele externe ale UE”, a declarat presei comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

„Cu un nou mandat, va fi posibilă desfășurarea și pe plan intern, ca să spunem așa, între doi parteneri diferiți din Balcanii de Vest”, a spus ea, adăugând că Frontex trebuie să decidă asupra numărului necesar.

Această măsură face parte din Planul de acțiune privind Balcanii de Vest propus de Comisia Europeană pentru a face față creșterii numărului de migranți care intră în UE prin Balcanii de Vest.

Potrivit datelor Frontex, în primele 10 luni ale anului s-au înregistrat peste 128.000 de treceri ilegale ale frontierei către UE prin Balcanii de Vest. Aceasta reprezintă o creștere de 168% față de aceeași perioadă din 2021. 

Riscul unor noi rute

Un alt pilon al planului Comisiei, dezvăluit cu o zi înainte de un summit UE-Balcanii de Vest în Albania, vizează o mai bună aliniere a vizelor între națiunile din Balcanii de Vest și UE, pentru a se asigura că cetățenii străini care călătoresc în Balcanii de Vest fără viză nu trec apoi în UE.

Majoritatea țărilor din Balcanii de Vest au încheiat acorduri de scutire de vize cu UE. Johansson a declarat că Serbia este principalul port de intrare în UE pentru aceste persoane.

Serbia are acorduri de scutire de vize cu Armenia, Azerbaidjan, Bahrain, Belarus, Bolivia, China, Cuba, Guineea Bissau, India, Indonezia, Jamaica, Kârgâzstan, Kuweit, Kazahstan, Mongolia, Oman, Qatar, Rusia, Surinam și Turcia.

Recent, a pus capăt călătoriei fără vize cu Tunisia și Burundi și a promis „să facă același lucru și când vine vorba de India,” a declarat comisarul.

„Dar toți partenerii din Balcanii de Vest au lacune semnificative în ceea ce privește alinierea politicii de vize la politica UE în materie de vize și, de aceea, acestea trebuie să fie abordate în toate țările din Balcanii de Vest”, a adăugat ea.

De asemenea, ea a declarat reporterilor că „odată cu o aliniere mai puternică în Serbia, ar putea exista, de asemenea, riscul ca noi rute să utilizeze regimurile fără vize în alte țări din Balcanii de Vest”.

Trei summituri cheie

Se așteaptă ca alinierea vizelor să fie discutată de lideri la summitul UE-Balcanii de Vest de marți, de la Tirana. Alinierea la politica externă și de securitate a UE, inclusiv la regimurile de sancțiuni, o condiție prealabilă pentru aderarea la bloc, va fi, de asemenea, pe ordinea de zi.

Serbia este o excepție, deoarece a refuzat până acum să impună măsuri restrictive Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Președintele sârb Aleksander Vučić a amenințat că va boicota summitul, organizat pentru prima dată într-o țară din Balcanii de Vest, din cauza unei dispute cu Kosovo.

Summitul va avea loc cu câteva zile înainte de reuniunile miniștrilor de interne și ale liderilor UE de la Bruxelles, unde se va discuta despre statutul de candidat al Bosniei și Herțegovinei și despre liberalizarea vizelor pentru Kosovo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE