Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord privind disputa legată de plăcuțele de înmatriculare

Liderii din Serbia și Kosovo au ajuns la un acord pentru a pune capăt disputei privind plăcuțele de înmatriculare, potrivit celui mai înalt diplomat al Uniunii Europene.

„Avem un acord”, a declarat miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell.

Cea mai recentă creștere a tensiunilor dintre cele două părți este legată de planul Kosovo de a începe să amendeze mii de șoferi care au în prezent plăcuțe de înmatriculare emise de sârbi.

Măsura i-a înfuriat pe sârbii din nordul Kosovo care, la fel ca Belgradul, nu recunosc declarația de independență a Kosovo față de Serbia din 2008. Multe persoane au demisionat din instituțiile publice pentru a protesta față de noua prevedere, inclusiv sute de ofițeri de poliție.

Implicarea SUA în conflict

Înțelegerea anunțată de Borrell pare să fie similară cu acordul la care președintele sârb Aleksandar Vučić și premierul kosovar Albin Kurti nu au reușit să ajungă luni. Borrell a declarat că Serbia a fost de acord să înceteze să mai emită plăcuțe de înmatriculare cu denumirea orașelor kosovare, în timp ce Kosovo va „înceta acțiunile ulterioare legate de reînmatricularea vehiculelor”.

Kurti suspendase anterior planul de amendare a șoferilor timp de 48 de ore din cauza unei solicitări a Statelor Unite. Între timp, președintele Kosovo, Vjosa Osmani, a mulțumit miercuri, într-un tweet, SUA „pentru angajamentul lor activ în vederea ajungerii la acordul de astăzi de la Bruxelles”.

Osmani îl acuzase pe Borrell de părtinire din cauza declarației sale de luni în care a indicat Kosovo ca fiind vinovat de eșecul acordului. Borrell a criticat luni liderii pentru că nu au reușit să ajungă la un acord și a declarat că va informa țările UE și partenerii lor internaționali cu privire la „comportamentul neconstructiv al părților și lipsa totală de respect pentru obligațiile lor juridice internaționale, iar acest lucru este valabil în special pentru Kosovo”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE