Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis: ”Moldova nu este singură în fața Rusiei. Reiterez condamnarea fermă a oricăror tentative ruse de destabilizare”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România condamnă ferm „orice tentative ruse de destabilizare” a Republicii Moldova, în condițiile în care „acțiunile hibride” ale Moscovei s-au intensificat la un an de la declanșarea războiului din Ucraina. Totodată, șeful statului a reiterat că va cere sancționarea Rusiei la nivel european.

Iohannia a subliniat că „România și Republica Moldova au relații cu totul speciale”, iar în ultimul an „parcurgem o perioadă de crize de proporții istorie, crize într-un mediu de securitate care s-a deteriorat dramatic”

”Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina și să înceapă un război ilegal și sângeros, marcat de atrocități nemaivăzute de multă vreme pe continentul european împotriva poporului ucrainean.

A fost an extrem de dificil și pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund și direct de consecințele acestui război.

Liderii Republicii Moldova s-au ridicat la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat insurmontabile. V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus și la hotarele dumnevoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republica Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, cu prilejul primirii omologului său moldovean, Maia Sandu, la Palatul Cotroceni.

Iohannis: „Amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare”

De asemenea, Iohannis a salutat „angajamentul solid” al noului Guvern de la Chișinău „pentru continuare procesului de reformă în vederea integrării europene a Republicii Moldova”.

”După cum am arătat și în urmă cu o săptămână, amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova asupra cărora ați atras în mod public atenția sunt deosebit de îngrijorătoare.

Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne totodată deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei care iată se intensifică la împlinirea unui an de război.

Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre, dar noi nu vom ceda”, a afirmat președintele României.

Klaus Iohannis: „România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova”

„Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă.

Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept.

România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”, a mai precizat șeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit că „România a acționat prompt și în mod hotărât, nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și al Republicii Moldova”

”În plan bilateral, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie directă între 80-90% din necesarul de electricitate a Republicii Moldova.

Gazoductul Iași-Ungheni este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului.

În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar și o să acționăm împreună în acest sens, să fim tot mai aproape, tot mai uniți, vom merge pe acest drum.

Avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită”, a concluzionat Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE