Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis a promulgat Legea Pensiilor. Ce prevede documentul

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua lege a pensiilor, după ce ea a fost adoptată în Parlament săptămâna trecută, cu 199 de voturi pentru, 39 contra și 17 abțineri. Astfel, pensiile se vor mări în două rânduri în 2024: cu 13,8% de la 1 ianuarie, iar de la 1 septembrie prin recalculare, după cum a anunțat Marcel Ciolacu.

Legea pensiilor a fost promulgată

"Adoptarea, cu o largă majoritate, a noii legi a pensiilor reprezintă împlinirea unuia dintre cele mai importante obiective politice ale PSD, respectiv reformarea sistemului public de pensii, prin care sunt înlăturare inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și care asigură creșterea continuă și sustemabilă a veniturilor pensionarilor.

Adoptarea legii, cu o largă majotate parlamentară, și validarea actiului normativ de către experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale garantează atât sustenabilitatea pe termen lung a noului sistem de pensii, cât și stabilitatea politică privind aplicarea reformei, care, anterior, a fost blocată de guvernarea de dreapta din perioada 2020-2021", se arată în comunicatul PSD.

Pensiile de vor mări în două rânduri în 2024

În urma convenției cu Comisia Europeană, s-a eliminat din PNRR plafonul de 9,4 din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Totodată, PSD susține că, din 2017 și până în prezent, valoarea punctului de pensie a crescut de la917 lei la 2031 de lei.

Ministerul Muncii a precizat că impactul bugetar al noii legi este de 25 de miliarde de lei pentru anul 2024, dintre care 15 miliarde lei reprezintă doar indexarea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024. Restul de 10 miliarde vor fi pentru recalcularea din septembrie.

  • În România sunt 4,8 milioane de pensionari, dintre care 80% au pensie de sub 3.000 de lei iar 60% au sub 2.000 de lei, după cum a spus Marcel Ciolacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE