Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce ascunde Guvernul privind noul PNRR și legea pensiilor. Expert: "Ciolacu a vândut sistemul de pensii unui organism european"

Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență cerut de România și a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii. Însă la baza documentului rezidă, de fapt, un artificiu al Guvernului României, care ar deveni extrem de periculos.

O spune Dragoș Pâslaru, europarlamentar Renew Europe și președinte al Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European. În direct la Euronews România, de la Strasbourg, acolo unde participă la lucrările plenare ale Parlamentului European, acesta a descifrat ceea ce Guvernul Ciolacu le ascunde românilor și ce înseamnă eliminarea pragului de 9,4% din PNRR pentru pensii.

Ce ascunde Guvernul Ciolacu în spatele modificării PNRR

Dragoș Pâslaru atrage atenția că pensionarii din România trebuie să știe că "Ciolacu a vândut sistemul de pensii unui organism european".

Dragoș Pâslaru: "Mi-am folosit contactele de la Bruxeles ca să înțeleg puțin mai bine ce ne ascunde Guvernul și cred că asta este de fapt știrea. De ce s-a grăbit Guvernul cu legea pensiilor?

Știm că, în spațiul public, Guvernul a anunțat că legea pensiilor este importantă pentru PNRR, dar nu ne-a anunțat în ce fel. Și acum înțelegem mai clar că, practic, Guvernul a promis că adoptă legea pensiilor pentru ca să poată să dea Comisiei Europene ceva în loc de acel procent de 9,4% din PIB. Deci este un troc.

Ceea ce nu spune Guvernul este că, în acest moment, în legea pensiilor, avem articolul 84, paragrafele 10 și 11, care de fapt dau complet situația legată de cât pot să crească pensiile din România, în baza unor analize de la nivelul unui organism la nivel european, Ageing Working Group. Practic, România, în acest moment, pleacă de la scenariul care l-a afectat pe domnul Ciolacu, cu 9,4%, iar acum stăm complet în mâna acelui organism tehnic, în care, pe baza proiecțiilor sale, România se angajează să nu depășească acele proiecții. Deci este din lac în puț, efectiv.

Să ne aducem aminte că cifra de 9,4% a venit de la Comisia Europeană în momentul în care se negocia PNRR tocmai pentru că Guvernul României era incapabil să vină cu o proiecție ca să arate celor care sunt în vârsă cum anume o să continue să-și primească pensiile. Pentru că avem un deficit din ce în ce mai mare la pensii în România.

Deci ceea ce trebuie să știți și Guvernul vă ascunde este faptul că, în legea pensiilor, aruncată pur și simplu și trecută de urgență prin Parlament, s-a inclus acest lucru care dă în mâinile acestui organism european pur și simplu toată partea de proiecții.

Scrie cuvânt cu cuvânt, vă citez din legea pensiilor: 'În situația constatării depășirii cheltuielilor cu pensiile publice comparativ cu raportul Ageing Working Group, autoritățile competente vor lua măsurile necesare pentru revenirea la referința stabilită, exprimată ca procent din PIB'. Deci exact ce spune premierul Ciolacu și se laudă că a scos 9,4% din raport avem acum în legea pensiilor. Și nici măcar nu știm dacă ne mai permitem 9,4. Deci în acest moment, pensionarii din România trebuie să știe că Ciolacu și ai lui au vândut practic sistemul de pensii unui organism european care stipulează cam cât ar trebui să fie valoarea de referință."

Dragoș Pâslaru: "Guvernul Ciolacu ne-a mințit"

În mod oficial, motivul diminuării cu aproape 2,1 miliarde de euro a banilor primiți de România prin PNRR este că țara noastră a înregistrat o creștere economică peste așteptări.

Dragoș Pâslaru: "Pentru partea legată de stagiul de cotizare, avem instituția care trebuie să facă rapoartele, Consiliul Fiscal. Aici este clar, Consiliului Fiscal i se dă să facă aceste analize în fiecare an și să vadă inclusiv speranța medie de viață și cum anume trebuie să existe modificări. Pentru partea de cheltuieli, acest Ageing Working Group face parte dintr-un organism care se ocupă de procedura de deficit bugetar excesiv, Stability and Growth Pact.

Și ceea ce este foarte important de reținut este că cifra de 9,4% vine din aceeași zonă. Deci practic nu am făcut absolut nimic, decât să scoatem o cifră de acolo și să o înlocuim cu o referință mobilă de la acest organism. Asta este ceea ce nu ni se spune, că avem de fapt aceeași constrângere, ceea ce era de bun simț să nu te arunci cu cheltuielile cât vrei tu.

Dar ideea de emancipare a Guvernului Ciolacu față de Comisia Europeană nu e nimic altceva decât faptul că Comisia Europeană a spus: 'Nu vreți 9,4? Atunci trebuie să găsim un alt mod în care să repunem o referință similară'. Pe care au introdus-o în legea pensiilor prin paragrafele pe care vi le-am citat.

Guvernul Ciolacu ne-a mințit cu privire la faptul că Guvernul României are control și poate să facă ce vrea. În al doilea rând, există o condiționaitate. Deci Comisia Europeană a schimbat o condiționalitate cu altă condiționalitate. Eu nu contest analizele Ageing Working Group, ci spun că România, la această dată, cu guvernul PSD-PNL, încă nu este capabilă să aibă propria sa analiză de sustenabilitate a sistemului de pensii.

Deci am adoptat o lege care nu are în acest moment un mecanism prin care să putem, la nivel guvernamental, să analizăm sustenabilitatea sistemului de pensii. Pasăm către Consiliul Fiscal, care e structură non-guvernamentală autonomă și către acest Aging Worging Group, ceea ce este complet anormal.

E foarte simplu. Promisiunea Guvernului Ciolacu, ca să scape de 9,4: o să crească taxele, contribuțiile la asigurările sociale, astfel încât să reechilibreze bugetul. Deci Guvernul și-a luat angajamentul că va crește CAS-ul. Dacă bugetul de pensii nu trece pe excedent - și nu are cum să treacă pentru nimic în lumea asta, așa cum arată lucrurile acum, pentru că nu ai mai multă lume care să cotizeze la sistemul de pensii și demografia nu te ajută - cu această prevedere pe care i-a dat-o Comisiei Europene ca să scape de 9,4, suntem anunțați că există această chestiune de a crește taxele în continuare.

Deci Guvernul va trebui să adopte măsuri de creștere a taxelor, asta scrie aici. Și ne învârtim în jurul cozii, pentru că, acum, referința despre care discutăm este mai mică de 9,4%. Noi am dat 9,4, pe care oricum nu-l atingeam și, din simplă gargară politică, fentăm practic bunicii noștri și îi amăgim că o să creștem niște pensii pe care nu putem să le creștem.

Tot în legea pensiilor, la paragraful 7 de la articolul 84, ni se spune că pensia, din 2025, după ce ni se aruncă acel 40% utopic, pensiile nu mai pot crește peste procentul de creștere a veniturilor din CAS. Deci nici măcar să le indexezi nu te lasă Ciolacu, pentru că a introdus această prevedere care spune că nu le mai poți crește decât dacă îți cresc veniturile din CAS."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE