Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Justiția britanică a autorizat extrădarea în SUA a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Publicat de: Andreea Smerea

O instanță britanică a autorizat în mod oficial extrădarea în SUA a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, pentru a fi judecat de spionaj. Decizia urmează să ajungă pe masa ministrului britanic de Interne, Priti Patel, pentru a fi aprobată. Avocații lui Julian Assange pot contesta decizia, prin apel, la Înalta Curte.

Ordinul de extrădare a fondatorului WikiLeakes, Julian Assange, a fost emis miercuri, în timpul unei ședințe de judecată în format hibrid, în care Assange a fost prezent prin videoconferință, acesta fiind în detenție în închisoarea Belmarsh.

Avocații lui Assange au precizat că, în SUA, acesta ar putea fi condamnat la o pedeapsă de până la 175 de ani în spatele gratiilor, deși autoritățile americane au declarat că sentința ar fi probabil mult mai scurtă. Susținătorii lui Assange s-au adunat miercuri în fața tribunalului, cerând eliberarea acestuia.

Decizia instanței nu epuizează opțiunile legale ale lui Assange, în vârstă de 50 de ani, care a luptat ani de zile pentru a evita să fie extrădat. În SUA, acesta ar urma să răspundă acuzațiilor legate de publicarea de către WikiLeaks, în urmă cu mai bine de un deceniu, a unui mare număr de documente clasificate.

De ce solicită SUA extrădarea lui Assange

Statele Unite au solicitat extrădarea lui Assange pentru ca acesta să poată fi judecat pentru 17 acuzații de spionaj și folosirea abuzivă a unor informații confidențiale. Procurorii americani mai susțin că Assange a ajutat-o pe Chelsea Manning, analist de informații al armatei americane, să fure telegrame diplomatice și dosare militare clasificate, pe care WikiLeaks le-a publicat ulterior, punând vieți în pericol.

De asemenea, susținătorii și avocații lui Assange arată că speța sa este politizată, acesta acționând în calitate de jurnalist. Ei mai spun că potrivit Primului Amendament, Assange are dreptul la protecție.

Decizia instanței britanice apare la o lună după ce Curtea Supremă din Regatul Unit i-a refuzat lui Assange permisiunea de a introduce apel împotriva hotărârii unei instanțe inferioare, care a decis că acesta poate fi extrădat.

Avocații lui Assange au la dispoziție patru săptămâni pentru a-și prezenta observațiile în fața ministrului de Interne. Aceștia ar putea, de asemenea, să facă apel la Înalta Curte din Regatul Unit. Unul dintre apărătorii lui Assange, Mark Summers, a declarat în fața instanței că echipa de avocați are de prezentat "argumente solide (în apărarea clientului – n.red.)".

Julian Assange se află din 2019 în detenție în penitenciarul Belmarsh din Marea Britanie. Acesta a fost arestat pentru că a evitat plata unei cauțiuni într-un alt dosar. Înainte de a fi reținut, el a petrecut șapte ani în Ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde se confrunta cu acuzații de viol și agresiune sexuală.

Suedia a renunțat la investigațiile privind infracțiunile sexuale în noiembrie 2019, deoarece acestea s-au prescris

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE