Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden s-a întâlnit cu Xi Jinping, iar la scurt timp, l-a numit dictator. China a reacționat prompt

Xi Jinping a fost oaspetele lui Joe Biden, la San Francisco. Cei doi au avut o întâlnire istorică și au discutat în jur de patru ore, însă la scurt timp, președintele SUA a avut o declarație care a fost imediat remarcată de toată lumea. Biden l-a numit dictator pe șeful statului chinez, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii.

La finalul conferinței de la Casa Albă, Biden a fost întrebat dacă își menține părerea pe care și-a exprimat-o în urmă cu câteva luni, aceea că Xi Jinping este dictator.

Joe Biden l-a făcut din nou dictator pe Xi Jinping

"Uite ce, el este, e un dictator în sensul că este un om care conduce o țară, care este o țară comunistă, bazată pe o formă de guvernare total diferită de a noastră", a spus Biden, citat de Reuters.

Evident că reacția Beijingului nu putea să lipsească și a venit în scurt timp.

"Mă opun cu fermitate. Această declarație este extrem de greșită și reprezintă o manipulare politică iresponsabilă. Ar trebui să subliniem că întotdeauna vor exista persoane cu motive ascunse care încearcă să incite și să dăuneze relațiilor dintre SUA și China. Dar acestea vor eșua", a precizat ministrul de Externe al Chinei, Mao Ning.

Momentul acesta, în care Biden îl face din nou dictator pe Xi Jinping, survine într-un moment în care relațiile dintre cele două superputeri se află într-un punct extrem de prost.

În iunie, Joe Biden a declarat că Xi Jinping aparține de "o categorie a dictatorilor". La acea vreme, declarația a avut loc după cunoscutul moment în care SUA au distrus, în primăvară, un balon al Chinei, despre care spuneau că spionează bazele militare americane. Balonul ar fi captat semnale electronice de la sisteme de armament. La acel moment, chinezii au calificat declarațiile drept "absurde și provocatoare".

Xi este considerat cel mai puternic lider chinez după Mao Zedong.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE