Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Xi Jinping și Joe Biden, întâlnire în San Francisco. Liderul chinez și-a început vizita în Statele Unite, prima din ultimii șase ani

Președintele chinez Xi Jinping și-a început vizita în Statele Unite, prima din ultimii șase ani. Liderul comunist urmează să se întâlnească cu președintele american Joe Biden. Discuțiile sunt o oportunitate de a reduce divergențele dintre China și Statele Unite în contextul în care rivalitatea dintre două superputeri este în creștere.

Ce efecte poate avea întâlnirea dintre cei doi?

Președintele chinez a ajuns în San Francisco pentru a participa la summitul de cooperare economică Asia-Pacific. Întreaga lume însă așteaptă discuțiile dintre Xi Jinping și Joe Biden. Experții spun că întâlnirea ar putea îmbunătăți cooperarea între cele două state, ceea ce ar putea avea un efect și asupra economiei mondiale.

Liderul de la Casa Albă se așteaptă ca discuțiile cu Xi Jinping să fie ample, să includă și subiecte precum conflictul dintre Israel și Hamas și războiul din Ucraina sau situația din Taiwan.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: ”Ne dorim să revenim la o comunicare normală, să fim capabili să răspundem la telefon, să discutăm dacă există vreo criză, să ne asigurăm că militarii noștri încă mai au contact unii cu alții. Așa cum v-am spus, nu ne putem decupla de China. Ceea ce încercăm să facem este să schimbăm relația în bine.”

De când a devenit președinte, Joe Biden a discutat de mai multe ori cu Xi Jinping. Cei doi lideri s-au întâlnit, față n față, doar o singură dată. Președintele chinez nu a mai fost în Statele Unite din 2017, când  președinte era Donald Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE