Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jens Stoltenberg spune că Ucraina va fi invitată să adere la NATO atunci când "vor fi îndeplinite condițiile"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a vorbit în cadrul summitului de la Vilnius despre aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, precum și despre investițiile statelor membre în apărare. Stoltenberg nu a precizat un calendar clar pentru aderarea Ucrainei. Totuși, el a spus că drumul către aderarea Ucrainei la NATO va fi mai ușor, eliminând o parte din obstacolele birocratice. De asemenea, Stoltenberg a spus că aliații au convenit să creeze un consiliu NATO-Ucraina, un forum care ar permite liderilor ucraineni să convoace factorii de decizie politică ai alianței în timpul unei crize de securitate.

„Vom lansa o invitație pentru ca Ucraina să adere la NATO atunci când aliații vor fi de acord și atunci când vor fi îndeplinite condițiile. Aștept să avem întâlnirea Consiliului de mâine cu președintele Zelenski. Reafirmăm că Ucraina va deveni membru al NATO. Ne-am pus de acord să scoatem planul de acțiune în vederea aderării. Acest lucru va face calea de acces mai ușoară, trecând de la un plan de acțiune în doi pași, la un plan de acțiune într-un singur pas.

NATO are 300.000 de soldați în pregătire. Vom investi mai mult în apărare. Canada va crește cu 8,3 procente investiția în apărare. Așteptăm ca anul viitor investițiile să fie și mai mari. Astăzi aliații au făcut promisiunea să investească un procent mai mare din PIB în fiecare an”, a spus Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a vorbit de asemenea și despre amenințarea chineză.

„NATO trebuie de asemenea să se adreseze Chinei. Aceasta nu este adversarul nostru și trebuie să avem în continuare relații bune cu China. Modul în care China pune probleme regulilor internaționale ne afectează însă securitatea. Amenințarea chineză cu privire la înarmarea nucleară este fără precedent”, a spus secretarul general al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE