Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Sud şi NATO, un nou cadru de cooperare în 11 domenii

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au stabilit marţi un nou cadru de cooperare în 11 domenii, de la apărarea cibernetică sau antiterorism până la tehnologiile emergente, a anunţat Biroul prezidenţial al ţării asiatice, citat de EFE.

Programul de Parteneriat Adaptat Individual

În timpul întâlnirii lor de la Vilnius, în Lituania, unde se desfăşoară până miercuri summitul NATO, Yoon şi Stoltenberg au aprobat adoptarea Programului de Parteneriat Adaptat Individual (ITPP), care sporeşte cadrul de cooperare bilaterală semnat între Coreea de Sud şi alianţă în 2012.

Pe baza ITPP, cele două părţi au convenit să poarte discuţii regulate de lucru şi la nivel înalt pe teme politice şi militare şi să promoveze participarea Seulului la discuţiile NATO "privind tehnologiile emergente, apărarea cibernetică şi tehnologiile hibride", potrivit unui comunicat al Biroului prezidenţial.

De asemenea, se solicită înfiinţarea unui organism consultativ pentru a consolida capacităţile comune de luptă împotriva terorismului şi participarea Seulului la exerciţii de combatere a terorismului, precum şi la grupuri de lucru în acest domeniu.

Precedentul acord bilateral din 2012 stabilea cooperarea în şapte domenii, cum ar fi neproliferarea, interoperabilitatea sau ajutorul în caz de dezastre, în timp ce ITPP îl extinde la 11 şi îmbunătăţeşte dialogul pentru "promovarea înţelegerii comune cu privire la ameninţările comune".

"Într-un moment în care securitatea în jurul Atlanticului şi Indo-Pacificului nu poate fi înţeleasă separat, este mai important ca niciodată să existe o cooperare strânsă între naţiunile din această regiune, precum Republica Coreea (numele oficial al ţării), Japonia, Australia şi Noua Zeelandă şi NATO", a declarat Yoon în timpul reuniunii, potrivit textului, referindu-se la cele patru ţări din regiune invitate la summit.

La rândul său, Stoltenberg a subliniat că "ceea ce se întâmplă în Indo-Pacific contează pentru Europa şi viceversa".

Preşedintele sud-coreean a explicat, de asemenea, planul guvernului său de a înfiinţa un centru internaţional pentru exerciţii cibernetice până în 2027 şi că se aşteaptă la o cooperare strânsă între acest organism şi Centrul de excelenţă NATO pentru apărare cibernetică.

Yoon a reafirmat sprijinul Seulului pentru Kiev în războiul împotriva Moscovei, iar cei doi au discutat şi despre programele de arme de distrugere în masă ale Coreei de Nord.

În acest sens, "secretarul general Stoltenberg şi-a reafirmat sprijinul pentru eforturile guvernului sud-coreean în vederea denuclearizării complete a Coreei de Nord şi a unei păci durabile în peninsula coreeană", se mai arată în comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE