Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, deranjat că NATO ar fi discutat "în culise" referitor la aderarea Ucrainei: "E fără precedent"

Astăzi a început summitul NATO, la Vilnius, unde sunt așteptate decizii cruciale în ceea ce privește noile planuri de apărare în eventualitatea unui atac al Rusiei. La summit este așteptat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, însă acesta s-a arătat foarte deranjat că Alianța ar fi discutat "în culise", fără să fie consultat și Kievul.

Zelenski susține că NATO discută "în culise" despre Ucraina

"Ne apreciem aliații, apreciem securitatea noastră comună și apreciem mereu o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba despre respect. Dar și Ucraina merită respect.

Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina. Și vreau să subliniez că această formulare se referă la invitația de a deveni membru NATO, nu la aderarea Ucrainei. Este un lucru fără precedent și absurd în condițiile în care nu este stabilit un calendar nici pentru invitare, nici pentru aderarea Ucrainei.

În același timp, se adaugă formulări vagi despre 'condiții' chiar și pentru invitarea Ucrainei. Se pare că nu există disponibilitate nici pentru a invita Ucraina în NATO, nici pentru a o face membră a Alianței. Acest lucru înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în cadrul discuțiilor cu Rusia. Iar pentru Rusia, acest lucru înseamnă o motivație pentru a-și continua teroarea. Incertitudinea înseamnă slăbiciune. Și voi discuta deschis acest lucru la summit", a transmis Zelenski pe rețelele de socializare.

La summitul NATO, se discută noile garanții de securitate pentru Ucraina și creșterea capacității de producție militară a statelor membre. Cei 31 de lideri ai statelor ce alcătuiesc NATO sunt obligați de situația mondială să pună la punct rapid noi planuri de apărare. O actualizare care nu a mai fost făcută de trei decenii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE