Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, discuție telefonică cu Zelenski: Suportul pentru Ucraina, o prioritate pentru NATO

Klaus Iohannis a discutat marți dimineață la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Președintele României a explicat într-un mesaj pe rețeaua de socializare X că sprijinul pentru Ucraina va fi o prioritate în cadrul următorului summit NATO, din luna iulie de la Washington.

Iohannis, discuție telefonică cu Zelenski

Klaus Iohannis a făcut public un mesaj pe rețeaua de socializare X, fostă Twitter, despre subiectele de conversație cu Volodimir Zelenski. Cei doi au discutat despre sprijinul pentru Ucraina, ca fiind o prioritate de discutat în cadrul summitului NATO din luna iulie, dar și despre consolidarea securității la Marea Neagră.

Convorbirea trebuie pusă în contextul în care Klaus Iohannis își dorește să obțină șefia NATO la summitul din luna iulie, cu mici șanse, însă, având în vedere că mari puteri militare, cum ar fi SUA și Marea Britanie și-au manifestat deja interesul pentru a-l susține pe Mark Rutte la conducerea organizația NATO.

Cât despre sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, știm că Ministerul Apărării Naționale a anunțat inaugurarea unui centru de instruire F-16 în România, se întâmpla în luna noiembrie 2023, centru unde vor fi instruiți inclusiv piloți ucraineni. Recent, într-o vizită oficială în SUA, Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea ca un sistem Patriot - dintre cele deținute de România - să ajungă în Ucraina. România a cumpărat șapte astfel de sisteme - patru au ajuns deja la noi în țară, dintre care unul este operațional - dar nu acesta ar urma să ajungă în Ucraina, ci unul care este în curs de operaționalizare, a precizat Iohannis cu prilejul vizitei din Statele Unite.

Tîlvăr: Sistemul PATRIOT operaţional în România este indispensabil

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis de curând că sistemul PATRIOT operaţional în România este indispensabil, iar discuţia privind cedarea unei astfel de baterii către Ucraina va fi analizată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (o baterie de Sistem PATRIOT - n.r.). Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii”, a spus ministrul, potrivit TVR, citat de Agerpres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE