Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce a intrat Klaus Iohannis în cursa pentru NATO. Președintele și-a prezentat argumentele: ”Este o aspiraţie legitimă”

”Țările din flancul estic sunt în prima linie în fața posturii agresive a Rusiei” - acesta este motivul invocat de președintele Klaus Iohannis de a candida la postul de secretar general al NATO.

Klaus Iohannis, președintele României: Ţările din Flancul Estic al NATO sunt, în aceste vremuri, în prima linie aliată de descurajare şi apărare pentru menţinerea securităţii euroatlantice în faţa posturii agresive a Rusiei. Este, de aceea, o aspiraţie legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc.

România a primit recunoaşterea tuturor aliaţilor

Președintele a mai subliniat că România a primit recunoaşterea tuturor aliaţilor pentru performanţele şi profesionalismul militarilor noştri şi şi-a consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO.

Klaus Iohannis, președintele României: Acestea au şi fost, de altfel, argumentele intrării mele în competiţie pentru funcţia de Secretar General al NATO, având convingerea că experienţa şi înţelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianţa va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică

În timpul discursului susținut cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la aderarea României în NATO, șeful statului a spus că este nevoie de mai multă reprezentare la vârful NATO pentru țările care au făcut demersuri pentru securitatea aliantei nord-atlantice.

”România - un aliat puternic, responsabil şi respectat în Europa şi în lume”

Totodată, Iohannis a menţionat că NATO este "cea mai puternică" alianţă politico-militară din istorie şi că România s-a integrat "deplin şi ireversibil" în această structură.

Klaus Iohannis, președintele României: Aderarea ţării noastre la NATO şi parcursul nostru european au fost principalele obiective strategice naţionale după Revoluţia din 1989. Odată îndeplinite, apartenenţa la NATO a devenit unul dintre fundamentele solide pe care am dezvoltat România de astăzi. România - un aliat puternic, responsabil şi respectat în Europa şi în lume, profund angajat în arhitectura de securitate europeană şi cea euroatlantică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE