Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu Charles Michel, Viktor Orban și premierii Belgiei și Croației. Care e miza întâlnirii

Patru demnitari străini vor participa mâine, la Palatul Cotroceni, la un dineu de lucru cu președintele Klaus Iohannis. Printre ei se numără președintele Consiliului European, Charles Michel, premierul Ungariei, Viktor Orban, și omologii acestuia din Belgia și Croația. Premiera întâlnirii în acest format vine și în contextul în care în perioada următoare vor fi negociate funcțiile de conducere la nivelul Uniunii Europene.

Iohannis și Charles Michel pregătesc viitoarea Agendă strategică a Uniunii Europene

Consultările de la Palatul Cotroceni vor avea loc miercuri după-amiază și se înscriu într-un proces mai amplu de indentificare a principalelor priorități ale Uniunii Europene pentru următorii cinci ani, cu accent pe problemele legate de securitate și apărare, în contextul în care agresiunea militară a Rusiei în Ucraina continuă.

Unul dintre participanți - președintele Consiliului European, Charles Michel - este și cel care a dat startul discuțiilor cu privire la această Agendă strategică a Uniunii Europene pe perioada 2024 - 2029, iar întâlnirea se subscrie acestui efort, astfel că miercuri va exista o primă discuție față în față între Charles Michel și Iohannis, urmată de un dineu de lucru cu trei premieri ai unor state membre UE și NATO: Viktor Orban (premierul Ungariei), Alexander De Croo (premierul Belgiei) și Andrej Plenković (premierul Republicii Croația).

În cadrul discuțiilor se vor identifica soluțiile cele mai bune pentru a se răspunde noilor provocări în zona de securitate și apărare.

Totodată, președintele Klaus Iohannis, care și-a anunțat și candidatura la șefia NATO, ar putea încerca să facă își lobby și să obțină susținerea acestor oficiali pentru o decizie care va fi luată prin consens la nivelul NATO în lunile următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE