Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski a mers pe frontul din Harkov. În estul Ucrainei se duc lupte grele și continuă evacuarea civililor

Ucraina nu își poate permite să piardă în Harkov. Este declarația făcută de președintele Volodimir Zelenski, care a vizitat regiunea care de aproape o săptămână este ținta unei ofensive rusești. Doar că luptele sunt extrem de grele. În această perioadă, armata rusă ar fi ocupat 300 de kilometri pătrați în estul Ucrainei. Este și cel mai cel mai mare avans înregistrat de Moscova în ultimul an și jumătate, notează analiștii. 

Ajuns în Harkov, președintele ucrainean a vizitat un spital în care sunt internați soldați răniți pe front. Liderul de la Kiev a publicat și imagini care par să fi fost filmate într-un adăpost militar. 

Nu se știe exact în ce zonă a frontului a ajuns Volodimir Zelenski. În orașul Vovchansk, aflat la doar câțiva kilometri de granița cu Rusia, au loc lupte de stradă, iar soldații ruși au ocupat clădirea spitalului, anunță ucrainenii. 

Între timp, în continuă evacuarea civililor. Peste opt mii șapte sute de oameni au fost duși de polițiști și voluntari în zone mai sigure. 

”Am locuit în Ohrimivka împreună cu fiica mea care are dizabilități. Satul a fost bombardat și acum, este practic distrus. 35 de case au rămas intacte. În timpul bombardamentelor, ne adăposteam în subsol”, a menționat un civil. 

Yaroslav Karasov, voluntar: ”De regulă, oamenii care ajung la noi sunt foarte stresați. Vorbim de refugiați care și-au mai părăsit casele cel puțin încă o dată în trecut. De exemplu, am întâlnit oameni care au locuit lângă Bahmut, apoi s-au mutat în Vovchansk sau în alte localități din zonă. Și acum au fost nevoiți să plece din nou.” 

Președintele Zelenski este însă optimist și crede că soldații săi pot recupera teritoriile ocupate de ruși în ultima perioadă. În Harrkov este nevoie de două sisteme de rachete Patriot, spune liderul de la Kiev care a cerut din nou sprijinul Occidentului. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Forțele de Apărare și Securitate ale Ucrainei, toate unitățile implicate, au reușit să stabilizeze parțial situația. Ocupantul, care a intrat în regiunea Harkov, este distrus cu toate mijloacele disponibile. Artileria, dronele și infanteria noastră sunt folosite cu precizie.” 

Situația este complicată și pe frontul din Herson

În urma bombardamentelor de miercuri, mai multe clădiri au fost grav avariate și 18 oameni au fost răniți.

În timp ce Rusia anunță că avansează pe frontul din Ucraina, tot mai multe țări occidentale își anunță participarea la summitul de pace care va avea loc la mijlocul lui iunie, în Elveția. Reprezentanții a 50 de state au confirmat prezența la evenimentul care are scopul de a deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina. Însă Rusia nu a fost invitată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE