Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina îl înlocuieşte pe comandantul trupelor de pe frontul din Harkov în plină ofensivă a Rusiei

Comandantul ucrainean responsabil de linia frontului din Harkov (nord-est) a fost înlocuit pe fondul ofensivei ruse, a anunţat luni comandamentul grupului de trupe Hortiţa, citat de Reuters.

Comandamentul grupului de trupe operativ-tactice Hortiţa a precizat pentru media ucraineană RBC Ukraina că decizia de numire a generalului de brigadă Mihailo Drapatîi în această funcţie în locul generalului Iuri Galuşkin a fost luată la 11 mai.

Oficial, nu a fost prezentat niciun motiv pentru această schimbare, deşi înaintarea forţelor ruse care se pare că au luat pe nepregătite trupele ucrainene şi ocupă acum teritoriul eliberat în toamna anului 2022 pare să fie o explicaţie, afirmă unele media de la Kiev.

Ofensiva rusă din Harkov

Trupele ruse au lansat o ofensivă în nordul regiunii de frontieră Harkov în zorii zilei de 10 mai, iar ceea ce păreau la început "incursiuni de cercetare" (razvedka boiem) s-au transformat în adevărate operaţiuni de asalt.

Luptele continuau luni în regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), unde peste 30 de localităţi se află sub focul tirurilor ruse şi aproape 6.000 de locuitori au fost evacuaţi, potrivit guvernatorului regional, citat de AFP.

"Peste 30 de localităţi din regiunea Harkov au fost lovite de tiruri de artilerie şi de mortiere inamice", a indicat guvernatorul Oleg Sinegubov pe reţelele de socializare.

Guvernatorul a precizat că un total de 5.762 de locuitori au fost evacuaţi din aceste zone de la începutul luptelor.

Forţele ruse au trecut frontiera vineri pentru a desfăşura o ofensivă în direcţiile Lipţî şi Vovceansk, două localităţi situate la aproximativ 20 km şi respectiv 50 km nord-est de Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării.

"La ora actuală, inamicul înregistrează succese tactice", a recunoscut mai devreme luni Statul Major ucrainean într-un comunicat publicat pe Facebook.

Moscova a mobilizat "până la cinci batalioane", potrivit Kievului.

Potrivit Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, ruşii au reuşit să ocupe circa 100 km2 în total în aceste două zone de frontieră.

Armata Moscovei "continuă să avanseze în direcţia localităţii Lipţî. Infanteria inamică încearcă să înainteze, dar este sub foc constant, în special a dronelor explozive (FPV), al forţelor de apărare ucrainene", indică DeepState în buletinul său de dimineaţă.

"Inamicul continuă să avanseze spre Vovceansk, ajungând la periferie unde îşi stabileşte poziţiile pentru a înainta şi mai mult în oraş", supus "unor bombardamente violente şi unde este în curs de desfăşurare evacuarea civililor", a adăugat el.

La Vovceansk duminică "mai multe case au fost avariate în urma unei serii de bombardamente masive", iar şapte persoane au fost rănite, a precizat guvernatorul Oleg Sinegubov.

Mai puţin de 300 de persoane se află în continuare în oraş, faţă de 2.500 înainte de război, potrivit acestuia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE